MAGLAJ Promovirana monografija „Srce grada“

Predstavljen rad Biblioteke u posljednjih 17 godina

Uvršteni i tekstovi objavljeni u „Dnevnom avazu“

E. N.
30.10.2019 13:03

Prisustvovao veliki broj gostiju

Foto: Avaz

U prisustvu brojnih gostiju, u Maglaju je promovirana monografija "Srce grada - pregled aktivnosti Opće biblioteke Maglaj iz domena kulture, odnosno propagiranja knjige 2002 - 2019", čiji vizuelni identitet potpisuje akademski slikar Fuad Čičkušić.

- Monografije nije sasvim obična knjiga. Htjeli smo da pokažemo da biblioteke nisu samo mjesto gdje se posuđuju knjige nego i mjesto gdje se organiziraju brojni sadržaji iz kulture, propagira knjiga i kultura čitanja.Ovdje se uz druženje održavaju kreativne radionice za djecu i mlade - rekla je na promociji direktorica Opće biblioteke Nina Bunjevac-Salkić.

O monografiji i svom ličnom iskustvu kada je Biblioteka u pitanju, govorili su Mirza Ahmetović, profesor bosanskog jezika i književnosti, pjesnik i redovni čitalac, Samir Muminović, koji se prošle godine našao među 10 najaktivnijih čitalaca u Federaciji BiH, te Nejra Bradarić, novinarka RTV Maglaj, čiji su tekstovi koji su u posljednjih 17 godina objavljeni u „Dnevnom avazu“ i „Našoj riječi“, dio monografije.

  • Naslovnica knjige
    Naslovnica knjige Foto: Avaz

Ahmetović i Muminović posebno su naglasili potrebu jačeg propagiranja kulture čitanja, posebno među mladima.

- Listajući monografiju, i sama sam se prisjetila svih tih događaja kojima sam prisustvovala i s kojih sam izvještavala. I dok je Biblioteke i vrijednih uposlenika koji organiziraju prave kulturne poslastice i nas novinara da izvještavamo o njima, bit će ovakvih monografija još - rekla je prisutnima Nejra Bradarić.

Komentari

NA VRH