MAGLAJ

Dnevni centar za odrasle osobe s posebnim potrebama: Uz druženje sade povrće, šiju, slikaju

Nermina je vrlo vješta s iglom i koncem, Mirsad je majstor za dekupaž tehniku, Haris u izradi magneta, a Emir se odlično snalazi za šivaćom mašinom

Besplatno korištenje teretane jednom sedmično. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić

2.11.2019

Na području Zeničko-dobojskog kantona djeluje JU Dnevni centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama, a u Odjeljenju za odrasle Maglaj je 11 korisnika. Dan u Centru počinje zajedničkom kafom, a, kako su nam rekle Jasmina Mehinagić, socijalni pedagog i voditelj Odjeljenja za odrasle, i Mevlida Pehić, radni instruktor, vrlo su povezani među sobom.

Razni zadaci

Nako toga slijede razni zadaci, od zajedničke pripreme dva dnevna obroka, do radno-okupacione terapije. Ovih dana radi se i u plasteniku. Polako se bere posljednji paradajz, a špinat je već zasijan. Ima vremena i za ostale zadatke. 


Ovih dana beru posljednji urod paradajza. N. Bradarić

Nermina je vrlo vješta s iglom i koncem, Mirsad je majstor za dekupaž tehniku, Haris u izradi magneta, a Emir se odlično snalazi za šivaćom mašinom.

Dom kulture „Edhem Mulabdić“ omogućio je korisnicima Centra besplatno korištenje teretane jednom sedmično, uz stručni nadzor Damira Bašića.

Kroz JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK obuhvaćeno je 440 korisnika u pet centara te centru za ranu intervenciju. Zaposleno je 55 osoba, ali su potrebe veće, posebno za deficitarnim kadrom.

Dobri rezultati

U Maglaju i Žepču ukupno je 80-ak korisnika od 6 do 40 godina. Osim ostalih aktivnosti, fokus je na radno-okupacionoj terapiji, kao što su domaćinstvo, rad u vrtu, obrada drveta i tekstil. 

- Ponosna sam na tim s kojim radim i njihove rezultate. U nekoliko centara već imamo naše korisnike koji su postali radni instruktori, koji su zasnovali radni odnos. To su rezultati koje nam niko ne može osporiti - ističe Meldina Ugarak, direktorica Centra.

Radovi na sajmu

Korisnici Dnevnog centra izrađuju predmete za svakodnevnu upotrebu, magnete, šiju cekere i jastučiće, oslikavaju maštovite praznične čestitke, pa čak i pozivnice za vjenčanja. Sve njihove radove trebali bismo uskoro vidjeti i na nekom sajmu koji bi se održao u Maglaju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.