ZAVIDOVIĆI

Obustavljen odvoz smeća

Regionalnoj deponiji „Mošćanica“ Zenica nije plaćeno 260.000 KM za ovu godinu

Rasprava na Vijeću o ovoj problematici prekinuta. A. Memišević

A. Memišević

5.11.2019

Javno komunalno preduzeće (JKP) „Radnik“ Zavidovići obustavilo je jučer odvoz otpada s područja ove općine.

Razlog su dugovanja regionalnoj deponiji „Mošćanica“ Zenica koja su premašila 260.000 KM za ovu godinu. Prethodne godine je taj dug plaćan iz budžeta Općine, dok to ove godine nije slučaj. Iako je Ugovorom o pristupanju RD „Mošćanica“ još prije dvije godine definirano da, ukoliko JKP „Radnik“ ne može izmiriti dugovanja, ona padaju na teret Općine Zavidovići, to, očigledno, nije ispoštovano.

Izmjena cjenovnika

Prema riječima Amera Halilovića, direktora „Radnika“, ovo preduzeće nije u mogućnosti samostalno finansirati odlaganje otpada na Mošćanicu, naročito kada se uzme u obzir sadašnja cijena komunalne usluge koja prema domaćinstvu odnosno po članu porodice iznosi 1,40 KM, što je cjenovnik iz 2013. godine. 

Halilović: Sadašnja cijena. A. Memišević

Još prije dvije godine urađena je nova kalkulacija cjenovnika, čime bi došlo do stopostotnog poskupljenja ove komunalne naknade, tačnije, nova bi trebala iznositi 2,71 KM po članu. Procedura za izmjenu cjenovnika je trajala dvije godine, da bi tek na prošloj sjednici Općinskog vijeća načelnik Hašim Mujanović, kao predlagač, izašao s prijedlogom nove cijene komunalne naknade.

Nakon burne višesatne rasprave o ovoj tački, sjednica je prekinuta.

Moguć haos

  • Ukoliko problem ne bude riješen u narednih dan-dva, uslijedit će haos na ulicama grada, kakav je bio prije dvije godine, kada je došlo do prisilnog zatvaranja općinske deponije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.