ZENICA

Upravi policije MUP-a ZDK uručena oprema vrijedna 60.000 KM

Radi se o podršci čiji je značaj nemjerljiv i bez koje policija u ZDK sigurno ne bi bila na nivou na kojem se nalaz, kaže Šut

Uručivanje donacije. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

14.11.2019

U zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) upriličena je zvanična predaja i prezentacija opreme koju je Upravi policije MUP-a ZDK donirala vlada Sjedinjenih Američkih Država u okviru Programa ICITAP.  

Vrijednost donacije je oko 60.000 KM, a radi se o specijalnoj opremi koja po svojim karakteristikama i kvalitetu prati savremene standarde kada je u pitanju opremanje odsjeka i službi za kriminalističko-tehnički rad i koja će znatno doprinijeti boljem i efikasnijem prikupljanju i obradi tragova i dokaza pronađenih na mjestu izvršenja krivičnog djela, prilikom vršenja uviđajnih i drugih radnji.

Opremu je komesaru Semiru Šutu uručio Vilijam Kuel (William Kuehl), direktor Programa ICITAP u Bosni i Hercegovini, koji je izrazio zadovoljstvo što će oprema biti korištena u popravljanju i unapređivanju javne sigurnosti, jer je od velike važnosti za provođenje kvalitetne policijske istrage upravo posjedovanje adekvatne opreme.

Komesar Šut u svom se obraćanju osvrnuo na značaj donirane opreme, u kontekstu poboljšanja opremljenosti službenika koji rade na poslovima kriminalističke tehnike, kao i uloge ICITAP-a, koji kroz programe pomoći američke vlade kontinuirano i bezrezervno ulaže kada su u pitanju obučenost i opremljenost policije u BiH.

- Radi se o podršci čiji je značaj nemjerljiv i bez koje policija u ZDK sigurno ne bi bila na nivou na kojem se nalazi, kada su opremljenost i obučenost u pitanju. Uprava policije MUP-a ZDK je ozbiljna i odgovorna policijska agencija koja ulaže znatne napore u cilju postizanja dobrih rezultata – rekao je Šut, dodajući da su otvoreni za sve vidove saradnje i provođenja zajedničkih projekata, koji u osnovi imaju za cilj jačanje, edukaciju i profesionalizaciju policijskih struktura u Kantonu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.