MAGLAJ

Bitka za Spahića gaj prva oslobodilačka akcija tokom agresije

Nagrađeni učenici za literarne radove

Obilježena godišnjica bitke za Spahića gaj. N. Br.

N. Br./Avaz.ba

16.11.2019

Maglaj se s ponosom sjeća 17.novembra 1992.godine kada je izvedena prva oslobolačka akcija pripadnika maglajske brigade Armije R BiH. Tada su pripadnici Protivdiverzantnog voda (PDV) Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Maglaj, u dobro pripremljenoj i briljantno izvedenoj akciji, oslobodili veliki dio privremeno zauzete teritorije na koti Spahića gaj. 

Sve je počelo u ranu zoru 17.novembra, kada su pripadniciu PDV-a zajedno sa borcima iz čete Stari Grad, čete Kosova i zeničkih četa 69. i 25., po teškim vremenskim prilikama, probili agresorski obruč, unijeli paniku i oslobodili veliki dio teritorije uspostavivši nove linije odbrane. Ovom akcijom, sada se može reći, tok rata je promjenjen, jer Maglaj, agresoru više nije bio kao na dlanu. Na prigodnoj svečanosti prisutnima su se obratili Hajdar Lošić, nekadašnji pripadnik PDV-a i Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik.

-Ta borba za domovinu izvedena je na jedan maestralan način, isto kao što je izvedena ova prva oslobodilačka akcija na Spahića gaju, kada smo ostvarili odličan položaj za dalju borbu. Uvijek naglašavam da je čast bilo biti pripadnik Armije koja nije činila zločine, koja nije vršila agresiju, čii je jedini cilj bila odbrana i očuvanje domovine rekao je Mahmutagić. 

Nagrađeni su i najbolji na raspisanom literarnom konkursu. Kod osnovaca su to Amor Smajlagić, Amar Hasanbašić i Selma Međić, a kod srednjoškolaca Mahir rešidović, Ines Jupić i Amna Kalabić. U muzičko-scenskom programu učestvovali su i mališani dječijih vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola. Inače, u nedjelju 17.novembra položiće se cvijeće na spomen obilježje Spahića gaj te održan čas historije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.