ŽEPČE

Dok se prijevoz ne osigura, neće ići u školu

Kantonalno ministarstvo obrazovanja treba riješiti problem

Roditelji odlučni da djecu ne šalju u školu. R. Agić

R. Ag.

21.11.2019

Roditelji 11 učenika iz sela Fatići i Branošica kod Žepča godinama se suočavaju sa problemom prijevoza učenika do škole u Begovom Hanu. Djeca do škole svakog dana idu strmim šumskim putem, punim neizvjesnosti i straha. No, već dva dana u školu ne idu.

Organizirani prijevoz uskraćen im je zato što su naselja udaljenja od škole tri kilometra, dva manje od propisane zakonske norme, prema kojoj je Kantonalno ministarstvo dužno da snosi troškove prijevoza učenika.

Nakon niza neuspješnih molbi i apela prema nadležnim institucijama da se osigura prijevoz za učenike, a pogotovo nakon pojave vukova u ovom kraju, roditelji su odlučili da djecu više neće slati u školu.

- Kao roditelji, spremni smo na sve za svoju djecu, osnovna škola jeste obavezna, ali su i Općina i Ministarstvo obavezni osigurati sigurnosni aspekt školovanja naše djece i upravo smo se zbog sigurnosti svoje djece odlučili na ovaj korak - kazala je Selma Memčić, majka jednog od učenika.

Prošle sedmice, nakon velikog pritiska javnosti, predstavnici općinskih vlasti održali su sastanak s roditeljima, na kojem im je obećano da će se pokušati iznaći rješenje.

No, roditelji su početkom sedmice iz Općine dobili odgovor da je sve upućeno na Kantonalno ministarstvo. Dok se ovaj problem ne riješi, roditelji neće djecu slati u školu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.