ZENICA

Protest zbog dešavanja u Zavodu Pazarić: Cijelu noć me proganjao plač djeteta

Brojni građani poslali poruku da se nasilje ne smije tolerirati, a da se odgovorni oštro i što prije sankcioniraju

Piše: D. Pa./ Avaz.ba

23.11.2019

Protesti u Zenici - Avaz
Protesti u Zenici - Avaz
Protesti u Zenici - Avaz
Protesti u Zenici - Avaz
Protesti u Zenici - Avaz

Brojni građani Zenice okupili su se danas na Trgu Alije Izetbegovića, gdje su organizirani protesti povodom obznanjenih šokantnih fotografija, ali i svih dešavanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Skup je organiziran na inicijativu Adilhajde Sivac, inače pravnice, uz podršku Facebook grupe “Tako to žene rade”. Prema njenim riječima, uvidjevši da Zenica ništa ne poduzima, odlučila je organizirati proteste.

- Nakon što sam vidjela fotografija, ali i da Zenica šuti, ustala sam s posla i otišla najaviti proteste. Nisam mogla više gledati sve to. Cijelu noć me proganjao plač djeteta i nisam mogla ostati gluha i nijema - kaže Sivac. 

Ističe da su obznanjene fotografije, ali i ono što se dešavalo u Zavodu nešto prestrašno.

- Pozivam nadležne da pomognu roditeljima, oštećenima, a da se odgovorni adekvatno kazne - poručila je Sivac.

Adna Kepes, u ime Udruženja “Naša djeca”, također, je prisustvovala današnjim protestima.

- Trebali smo tradicionalno obilježiti Dan djeteta, ali zbog dešavanja proteklih dana i vijesti koje su potresle zemlju, iz solidarnosti smo odgodili te aktivnosti. Umjesto toga, odlučili smo doći na protest jer je jako važno da skrenemo pažnju javnosti i pošaljemo poruku da se ove stvari ne smiju dešavati - kazala je Kepes.

Brojni građani, noseći transparente s porukama “Tražimo transparentnu istragu”, “Svezali ste moju radost”, “Zarobljeni u vremenu”, “Medicinske metode? Gdje ste vi studirali medicinu”, poručili su da se nasilje ne smije tolerirati, a da se odgovorni oštro i što prije sankcioniraju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.