MAGLAJ

Sjećanje na ratni period i heroje

Dvije brigade dobile kolektivno priznanje „Zlatni ljiljan“

Na spomen-obilježje položeno cvijeće. N. Bradarić

Piše: N. Br.

29.11.2019

U Zeničko-dobojskom kantonu obilježava se 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH. Organizator je Savez RVI Zeničko-dobojskog kantona. Osim Breze, gdje će se održati centralna svečanost, dostojanstveno je bilo i u Maglaju.

Povodom ovog važnog historijskog dana delegacija boračkih udruženja, čelnika lokalne vlasti i vjerskog života općine položila je cvijeće na centralno spomen-obilježje šehidima, poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana. Maglaj će u nedjelju, 1. decembra, biti domaćin 9. turniru u sjedećoj odbojci, koju Savez sjedeće odbojke ZDK organizira povodom Dana državnosti BiH, Svjetskog dana invalidnih osoba i Dana Trećeg korpusa Armije RBiH.

Na turniru učestvuju ekipe „Autoservis Huso“ Maglaj, „Kakanj 92“, „Breza“, „Breza 304“, „Zavidovići“, „Bosna“, „Zenica 92“ i „Čelik 07“ iz Zenice. Svečano otvaranje turnira je u 10 sati.

Tokom ratnih godina poginulo je 6.343 pripadnika Korpusa, 8.144 su invalidi, 277 je „zlatnih ljiljana“, a iz redova policije 41 policajac odlikovan je „Zlatnom policijskom značkom“. Dvije brigade dobile su kolektivno priznanje „Zlatni ljiljan“, i to 303. i 317. brigada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.