PROVJERE

Ganić: Diplome svih zaposlenih u institucijama Vlade idu na reviziju

Provest će se u narednih 12 mjeseci

Vlada prihvatila inicijativu Tima za borbu protiv korupcije. Arhiv

Piše: D.Pašalić

1.12.2019

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prihvatila je inicijativu Tima Vlade za borbu protiv korupcije za reviziju diploma zaposlenih u javnom sektoru u ovom kantonu, koja će se provesti u narednih 12 mjeseci.


Provesti postupak

Kako je pojašnjeno, revidirat će se diplome nosilaca izvršne vlasti, njihovih savjetnika, zaposlenih u kantonalnim ministarstvima, u javnim ustanovama, zavodima, direkcijama... i drugim organima čiji je osnivač Kanton ili se finansiraju iz budžeta ovog kantona.

- Osim toga, revizija će se provesti i u javnim preduzećima i privrednim društvima s većinskim kapitalom u vlasništvu ZDK, u skladu s ranije dostavljenom Inicijativom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije da svi nivoi vlasti u BiH izvrše reviziju diploma – pojašnjavaju iz Vlade.

Ističu da će institucije, u skladu s uputstvom Tima i usvojenom Inicijativom, samostalno provesti postupak detaljne revizije, a provjeravat će se vjerodostojnost diploma stečenih u visokoškolskim ustanovama, diploma, odnosno svjedodžbi srednjih i osnovnih škola.

Premijer ZDK Mirza Ganić kazao je da BiH treba efikasne institucije u kojima rade kompetentni ljudi, veću sigurnost i nisku stopu kriminaliteta, da moraju imati konkurentniju privredu, kvalitetnije zdravstvo i bolje obrazovanje.


Prihvatili incijativu


- Zbog toga smo prihvatili inicijativu za provođenje revizije diploma i to je potvrda našeg opredjeljenja da se suočimo sa svim oblicima korupcije i zloupotreba u javnom sektoru - rekao je premijer Ganić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.