ŽEPČE

Održana humanitarna akcija „Moja kosa, tvoja kosa"

Ambasador projekta bila je Veronike Šumić, učenica 3. razreda Opće gimnazije KŠC "Don Bosco", koja je za dijagnozu raka saznala sa 13 godina te je iz duge i teške borbe sa opakom bolešću izašla kao pobjednik

Piše: R. Ag./ Avaz.ba

3.12.2019

Humanitarna akcija: Doniranje kose za djecu oboljelu od raka. R. Ag.

U Žepču je danas, u organizaciji Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ i Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", organizirana humanitarna akcija "Moja kosa - tvoja kosa". Samo u prva dva sata akciji se odazvalo više od stotinu učenika osnovnih škola, koji su svoju kosu darovali za potrebe izrade vlasulja za djecu koja su tokom liječenja od raka trajno ili privremeno ostala bez kose. Projekt je pomoglo i 12 frizera s područja Žepča koji su bez predaha radili kako bi što veći broj djece bio ošišan.  

Ambasador projekta bila je Veronike Šumić, učenica 3. razreda Opće gimnazije KŠC "Don Bosco", koja je za dijagnozu raka saznala s 13 godina te je iz duge i teške borbe s opakom bolešću izašla kao pobjednik. Upravo je ona, pored ostalih mladih i djece koji su preživjeli rak, održala svoje svjedočanstvo na početku humanitarne akcije u sklopu koje je prikazan i film "Velika bijela kuća".

Prema riječima direktorice Gimnazije KŠC "Don Bosco" Marjane Grlić, uz zahvalnost svima koji su pomogli u animiranju djece i roditelja, akcija je naišla na veliku podršku kod učenika i roditelja, tako da je odziv bio iznad očekivanja.

- U cilju omasovljenja akcije, prošle sedmice održan je sastanak aktive pedagoga, kojima je prezentiran video "Kosa za osmijeh", te su zamoljeni svi pedagozi s područja općine da u svojim školama rade na promoviranju doniranja kose za hrabre mališane koji su na liječenju od raka - istakla je direktorica Grlić.

Kriterij, po kojem se određivalo može li neko donirati kosu, bio je da je kosa zdrava i netretirana, dužine do 30 cm, a za djecu do 6 godina kriterij je bio 25 cm kose.

Sva donirana kosa uručena je Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka", koje posjeduje vlastitu radnju za izradu vlasulja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.