KULTURA Internacionalni festival edukativnog teatra - IFET 2019

Premijerno izvedena „Ježeva kućica“ u zeničkom pozorištu

Mališani velikim aplauzom nagradili glumce

D. J. / Avaz.ba
08.12.2019 13:58

Danas, pretposljednjeg dana 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2019. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (BNP) upriličen je centralni festivalski događaj – dvije premijerne izvedbe mjuzikla „Ježeva kućica“ autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji BNP-a, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.  

Ćopićeva „Ježeva kućica“ ove godine slavi svoj veliki jubilej, navršava se 70 godina od objavljivanja, a kao što je poznato i BNP je ove godine ušao u svoju jubilarnu 70. sezonu. 

Ova predstava u formi mjuzikla, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. 

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodžić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begičeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Premijerne izvedbe ove predstave će biti upriličene u Zavidovićima 19. decembra na sceni Centra za kulturu i u Kaknju 28. decembra na Velikoj sceni Doma kulture.

Komentari

NA VRH