PROJEKTI

Počelo probijanje tunela Zenica, vrijednog 60 miliona eura

Pred nama je velika borba da stignemo rokove i kvalitet, kazao Terzić

Piše: D. Pašalić

9.12.2019

Na gradilištu tunela Zenica, u mjestu Ponirak, danas je, uz prisustvo brojnih zvanica, upriličena svečanost povodom početka gradnje tunela na poddionici Ponirak – Vraca Koridora 5C.

Prisutnima se na početku obratio Adnan Terzić, direktor preduzeća “Autoceste FBiH”, koji je najprije zahvalio svima koji su dali svoj doprinos i čijim je sredstvima omogućena realizacija ovog projekta.

- Spojit ćemo zaobilaznicu kod Zenice i spustiti se u Nemiloj na M-17. Pred nama je velika borba da stignemo rokove i kvalitet te da pobijedimo u nepovoljnim geološkim uvjetima i pustimo u promet dionice - rekao je Terzić.

Najbitniji objekt

Inače, lijeva cijev tunela duga je 2,475, a desna 2,420 metara. Vrijednost ugovora za gradnju tunela Zenica iznosi 59.408.825 eura bez PDV-a.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija, koji se osvrnuo na činjenice o ovoj dionici, naglašavajući da je najbitniji objekt na njoj upravo tunel Zenica.

- Ugovorni rok za završetak radova je 30 mjeseci, što dovoljno govori o ozbiljnosti projekta. Realizacijom projekta bit će bolja prometna uvezanost, ali i uvjeti za napredak BiH - poručio je Lasić.

Povezivanje BiH sa zemljama u regionu i zemljama Evropske unije još je veća prednost ovog projekta, poručio je specijalni predstavnik EU ambasador Johan Satler (Johann Sattler).

- Zadovoljstvo mi je da je EU u stanju finansijskim sredstvima pratiti svoja deklarativna opredjeljenja osiguravši 31 milion eura bespovratnih sredstava. Ovo danas je jedna itekako pozitivna priča u moru onih da BiH kasni, da je na začelju. Međutim, upravo u infrastrukturnim projektima snishodljive prednjači - rekao je Satler.

Inače, sredstva za tunel osigurana su putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Tunel će skratiti put Zenica – Žepče za pet kilometara, a u sklopu njega će se graditi potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak. 

S današnje svečanosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Osigurana sredstva

Također, u sklopu Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za zapadni Balkan dodijeljena su sredstva i za poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 12 miliona eura.

Gradnjom ovih dionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unapređivanje trgovinskih tokova između zemalja regiona, što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.


 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.