MAGLAJ Nakon što su im klizišta 2014. godine “odnijela“ kuće

Dedići i Isići useljavaju u nove domove

Još samo čekaju priključak električne energije

N. Bradarić
13.12.2019 07:43

Asim i Semir svakodnevno su bili na gradilištu

Foto: N. Bradarić

Ovih dana niko nije sretniji od Asima Dedića i Semira Isića iz sela Ulišnjak kod Maglaja.

Naime, nakon više od pet godina života u kućama koje su teško oštećene usljed pokretanja klizišta, oni ovih dana treba da usele u nove domove, koje su izgrađene po principu ključ u ruke u okviru UNDP Programa za oporavak od poplava/klizišta. Nove kuće prati i Program ekonomskog osnaživanja.

Pratili radove

U blizini regionalnog puta Maglaj - Zavidovići, u naselju Ulišnjak, na parcelama koje su vlasnici sami osigurali, radnici firme „Nedjing“ Tešanj i podizvođača iskoristili su lijepo vrijeme i izgradili dvije kuće. Asim i Sabiha Dedić, te Semir Isić i njegov brat Amir čekaju samo priključak električne energije da se usele.

Asim i Semir svakodnevno su bili na gradilištu i pratili kako teče gradnja.

- Ja s prozora nove vidim svoju staru kuću. Ćošak kuće skroz je pukao, a komisije koje su dolazile rekle su da se može srušiti svakog časa. Ovo je sada ljepota, čekam samo još struju. Namještaj sam već preselio - rekao nam je Dedić.

Novi domovi bit će za njih i početak novog života.

Skromna primanja

- Sada mi samo zdravlja treba, ništa više. Dobio sam i plastenik od 100 kvadrata, čitavo ljeto sam uzgajao paprike i paradajz, prodavao i tako popunjavao skromna penzionerska primanja. Što god sam imao, sve sam prodao - dodao je Dedić.

Semir je dobio motokultivator s frezom, potrebna sjemena, đubrivo i zaštitna sredstva.

- Jesenas sam našao pet tona kukuruza. Tako ću prehraniti ovce koje imam, jer brat i ja živimo isključivo od poljoprivrede i stočarstva - rekao nam je Isić.

Ponjave umjesto namještaja

- Kada se klizište pokrenulo 2014. godine, u kući je počela izvirati voda. Zidovi su ispucali, sve što imam stradalo je od vlage. Znao sam da sam nikada neću moći izgraditi novu kuću, zato hvala svima koji su pomogli meni i bratu da živimo u boljim uvjetima. Jest da nemam namještaja, al' mogu i dvije ponjave pa ću na njih leći - dodao je presretni Semir Isić.

Komentari

NA VRH