SKUPŠTINA ZDK

Prolongirana finansijska i politička neovinost policije

Zakon je već 90 posto završen, a sigurno će u prvoj polovini naredne godine biti već donesen i odrađen kvalitetno, rekao je Pekić

Piše: D. PAŠALIĆ / Avaz.ba

16.12.2019

Skupština ZDK - Avaz
Skupština ZDK - Avaz
Skupština ZDK - Avaz
Skupština ZDK - Avaz
Skupština ZDK - Avaz
+8

U Zenici se danas održava 16. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj je, po skraćenom postupku, većinom glasova usvojen Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), inače naknadno usvojena tačka. 

Ova izmjena podrazumijeva prolongiranje finansijske i političke neovisnosti policije, a prema riječima Darija Pekića (A-sda), ministra unutrašnjih poslova, pošto nisu uspjeli kvalitetno završiti Zakona o unutrašnjim poslovima, došli su na ideju da zatraže odgodu od Vlade i Skupštine do 2021. godine. 

⁃ Da bi naša ekspertna Vlada, na čelu s ministarstvom, uradila zakon kvalitetno i sažeto da ne bi bilo više problema u narednom periodu. Zakon je već 90 posto završen, a sigurno će u prvoj polovini naredne godine biti već donesen i odrađen kvalitetno - rekao je Pekić. 

Pojašnjava da se izmjene Zakona odnose samo prolongiranje primjene, do 2021. godine, prevashodno da ne dođu u situaciju da uposlenici imaju problem s isplatama plaća. 

Zastupnici u Skupštini usvojili su, po skraćenom postupku, i Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta ZDK za 2019. godinu. Prema riječima Josipa Lovrića, ministra finansija, razlozi za rebalans mogu se naći u činjenici da su se povećani javni prihodi, posebno od indirektnog oporezivanja i poreza na dohodak. 

-Također, tokom godine dolazilo je do pojedinačnih zahtjeva od budžetskih korisnika da se sredstva preusmjere iz jednog ministarstva u drugo - rekao je Lovrić. 

Ističe da su prihodi od poreza, u odnosu na planirane, povećani za devet miliona, a planirano je kreditno zaduženje koje je trebalo pokriti budžetski deficit, a koji je slijedmo povećanja prihoda od poreza ostalo u nešto manjem iznosu. 

-Povećali smo usvojeni budžet sa 356 na 358 miliona maraka - rekao je Lovrić. 

U nastavku sjednice zastupnici su raspravljali i o Prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK za 2019. godinu, sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana ZZO ZDK za 2019. godinu, koji je, većinom glasova, dobio potrebnu podršku. Usvojene su i Izmjene i dopune Finansijskog plana ZZO ZDK za 2019. godinu. 

Iako se radi o izmjenama koje se tiču miliona maraka, Omer Škaljo, direktor ZZO ZDK i zastupnik u Skupštini ZDK, nije želio davati izjave za medije, uz obrazloženje da će dobiti sve na papiru. 

Nakon ove tačke uslijedila je pauza, a nakon koje će se raspravljati o Prijedlogu Odluke o izmjeni Odluke o izboru stalnih radnih tijela 8. saziva Skupštine ZDK.

Do kraja sjednice ostalo je još da se raspravlja o dvije tačke i to Izvještaju o poslovanju Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići i Informaciji o realizaciji poticajnih mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.