USPJESI

U Zenici će se raditi jedinstvena metoda ugradnje vještačkog kuka

Sada će pacijenti ustajati dan nakon operacije, kaže Hodžić, koji je atletičaru Amelu Tuki spasio karijeru

Važna iskustva s prestižnog Ortopedskog instituta. Avaz

Piše: D. Pašalić

19.12.2019

Faruk Hodžić, ortoped u zeničkoj bolnici i doktor koji je spasio karijeru atletičara Amela Tuke, boravio je na Ortopedskom institutu „Rizzoli“ u Bolonji, jednoj od najstarijih ortopedskih ustanova, gdje je, u društvu respektabilnog profesora Ćezara Faldinija (Cezare Faldinni), naučio novu metodu operacije i ugradnje vještačkog kuka.

Prema njegovim riječima, posjeta i edukacija trajali su tri dana, a ne krije da  nije jednostavna za  usvojiti.

Bočni pristup

Da bi se metoda usvojila, morate biti već ranije iskusni u operacijama kuka. U čitavoj BiH se radi bočni pristup, ponegdje stražnji, a ovo je prednji, koji nije prisutan kod nas. Da bi se savladao, mora se suvereno vladati, najmanje, bočnom metodom, tako da sam uspio u tome – govori on.

Nakon što je usvojio znanje i novu metodu, njena primjena za pacijente Kantonalne bolnice Zenica očekuje se krajem februara, najkasnije početkom marta naredne godine.

Tako će čekanje mjesec nakon operacije kuka da bi se ustalo na noge postati prošlost.

- Sada će pacijenti ustajati dan nakon operacije. Dosadašnje proteze su dozvoljavale oslonac, ali ne puni. Više je težina bila oslonjena na štake, a ovdje će štake biti samo kao dodatna sigurnost. Drugi postoperativni dan pacijent se penje uz stepenice, što je fascinantno – naglašava on.

Ističe da je primjena ove metode u zeničkoj bolnici jedinstvena u BiH.

Hodžić: Primjena najkasnije početkom marta. Avaz

Standardni pristup

- Postoji kolega u Mostaru koji radi drugačiji pristup, ne ovaj. Prednji pristup ne radi niko u BiH, bilo je pokušaja, ali nigdje nije usvojeno kao standardni pristup – zaključuje Hodžić.

Benefit i najnovija generacija proteza

Osim nove metode operacije, benefit za pacijente će biti i nove, savremenije proteze.

- One će, osim bolje operativne tehnike, brže urastati u kost jer je to najnovija generacija proteza. Tako da će kost brže urastati u samu protezu, stabilizacija je brža, zbog čega pacijent može brže ustati i osloniti se na noge – otkriva Hodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.