NA LICU MJESTA

Tužne priče brojnih porodica: Nemamo za drva, kamoli za proslavu Nove godine

Bez pretjerane euforije ispraćaju staru i dočekuju novu godinu

Romi u izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

31.12.2019

Brojne romske porodice, smještene u nekadašnjem izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice, bez pretjerane euforije ispraćaju staru i dočekuju novu godinu.  



Dotrajale barake

Kako nam pričaju prilikom naše posjete, svi oni već godinama žive u nadi da će naredna godina donijeti siguran i uvjetan smještaj, a da će smještaj u dotrajalim barakama konačno biti prošlost.  

Situacija je iz godine u godinu sve gora, dotrajale barake odavno su neuvjetne, a devastirane barake nalaze se uz kolektor otpadnih voda, pa osim krova nad glavom, Romi u ovom naselju maštaju i o osnovnom sredstvu za život – vodi. 

U ovom naselju svaka porodica nosi svoju priču i probleme. Svi oni preživljavaju na svoj način. Samohrana majka Seada Husić s četvero djece ni sama ne zna kako preživljava. Na upit kako će proslaviti Novu godinu, pita se od čega će je uopće slaviti i ima samo jednu želju. 

- Kako ću je proslaviti? Od čega, s kim? Nema ovdje uopće praznične niti novogodišnje atmosfere. Željela bih da nam 2020. godina donese krov nad glavom, da mi imaju djeca. Sada nemamo ni osnovne uvjete, vodu i drva. Šta raditi, kakva Nova godina? U šaht ulazimo da sebi sipamo vodu – govori ona. 

Budući da iz godine u godinu imaju istu želju za boljim smještajem, i tako već 12 godina, nije optimistična da bi joj se to u narednoj moglo ostvariti. 

I Osman Gigović ne krije da Romi u Banlozima Novu godinu dočekuju skromno. 

- Neko ima, neko nema. Loše je stanje, nemamo sredstava ni za drva, hladno je, a kamoli za neke proslave. Novu godinu će organizirati onaj ko ima, ko nema… Želja mi je da u narednoj godini imam sredstava, da koliko–toliko živimo bolje – govori Gigović. 

Romi u izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice - Avaz
Romi u izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice - Avaz
Romi u izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice - Avaz
Romi u izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice - Avaz
Romi u izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice - Avaz
+8

Bolje sutra

S pogledima punim nade ispratili su nas brojni Romi, koji vjeruju da će možda baš naredna godina za njih donijeti ono nedostižno bolje sutra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.