ZENICA Od 31. decembra traje blokada Autobuske stanice i obustava gradskog prijevoza

Kasumović zaprijetio slanjem specijalne jedinice na gladne radnike “Zenicatransa”!

Traži da deblokiramo stanicu, a ako to ne uradimo, spreman je poslati specijalce, kaže Sarvan

D. Pašalić / Avaz.ba
03.01.2020 10:12

Blokada Autobuske stanice u Zenici

Foto: D. Pašalić

I danas je nastavljena blokada Autobuske stanice u Zenici, započeta 31. decembra, i tako je onemogućen prolazak autobusa kroz taj grad. 

Podsjetimo, uslijedilo je to nakon što je Porezna uprava blokirala račun preduzeću “Zenicatrans”, koje preživljava najteže dane od svog osnivanja. Radnici su posljednju plaću primili u oktobru prošle godine, a preduzeće nema novca ni za gorivo.

Ogorčeni svim dešavanjima, u Sindikatu su se odlučili za ovaj potez, a najavili su da će od sutra stupiti u štrajk glađu. Iako je tematska sjednica Gradskog vijeća Zenica trebala biti održana u ponedjeljak, ona je, ipak, zakazana za danas u 13 sati.

  • Huso Sarvan
    Huso Sarvan Foto: D. Pašalić

Huso Sarvan, predsjednik Sindikata radnika, ističe da očekuju da se danas jednom i zauvijek riješi pitanje “Zenicatransa”. 

- Željno iščekujemo da se vratimo na redovne poslovne aktivnosti. Svakome je stalo da se radi i privređuje. Stav je jasan, na odluku GV reagiramo za deset minuta i svi su autobusi u saobraćaju - govori Sarvan.

Dnevni gubici za preduzeće zbog blokade stanice i obustavljenog javnog gradskog prijevoza su oko 20.000 maraka. I dok su radnici očekivali da im se obrati gradonačelnik Fuad Kasumović, on im je poručio da će poslati specijalce da odblokiraju stanicu.

- Jutros sam sazvao radnike i pozvao direktora da im kaže šta je poručio gradonačelnik Kasumović preko direktora radnicima. To nije izmišljeno iz moje glave. Traži da deblokiramo stanicu, a ako to ne uradimo, spreman je poslati specijalce. Ako dođe do toga, neka policija radi svoj posao, a mi ćemo svoj. Neće doći do sukoba, mi to ne želimo, nego želimo rješenje - zaključio je Sarvan.

Bez budžeta

Podsjetimo, Gradsko vijeće u septembru prošle godine izglasalo je zaključak da Gradska uprava, iz rebalansa budžeta za 2019. godinu, četiri mjeseca “Zenicatransu” doznačuje po 150.000 KM i uplati im jednokratnu tranšu od 400.000 KM. Ali, do realizacije zaključka nikad nije došlo jer rebalans budžeta nije ni rađen.

Ni budžet za ovu godinu nije usvojen, jer ga je Kasumović povukao s dnevnog reda.

Komentari

NA VRH