SOLIDARNOST

Sindikat “ArcelorMittala”: Pozivamo na razum i ozbiljnost, da ne dođe do radikalnijih djelovanja

Daju punu podršku u ostvarenju zahtjeva i zaštiti temeljnih prava radnika

Podrška iz "ArcelorMittala". Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz. ba

3.1.2020

Ogorčenim radnicima “Zenicatransa”, koji su od 31. decembra blokirali Autobusku stanicu i bore se za spas preduzeća koje hrani brojne porodice, danas je stigla podrška i Sindikata “ArcelorMittala” Zenica. 

U pismu podrške, koje potpisuje Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala”, navodi se da, s velikom pažnjom i zabrinutošću, prate stanje i teškoće s kojima su suočeni radnici “Zenicatransa”, što je na kraju kulminiralo i obustavom rada.

- Sindikat “ArcelorMittala” vam daje punu podršku u ostvarenju vaših zahtjeva i zaštiti temeljnih prava radnika. S druge strane, pozivamo Gradsku upravu i gradonačelnika na razum i ozbiljnost te hitnu realizaciju radničkih zahtjeva kako ne bi došlo do radikalnijih vidova djelovanja, što nikome nije u interesu - navodi Kapetanović u pismu podrške.

Podrška iz "ArcelorMittala". Avaz

Huso Sarvan, predsjednik Sindikata “Zenicatransa”, ističe da im mnogo znači ova podrška, ali i spremnost Sindikata “ArcelorMittala” da im se, ako bude potrebno, pridruži u protestima i borbi za njihova prava.

Podsjetimo, radnici „Zenicatransa“ i danas su nastavili blokadu Autobuske stanice Zenica, koju su autobusima blokirali 31. decembra i tako onemogućili polazak i prijem putnika sa stanice.

Uslijedilo je to nakon što je Porezna uprava “Zenicatransu” blokiraa račun, ali i kulminacije nezadovoljstva radnika kojima je posljednja plaća uplaćena za oktobar prošle godine. Nemaju ni novca za gorivo.

U Zenici je danas zakazana tematska sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se pokušati pronaći rješenje za “Zenicatrans”. Ukoliko do toga ne dođe, radnici su najavili štrajk glađu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.