NA LICU MJESTA

Nakon propale sjednice: Radnici nastavljaju blokadu stanice, od utorka štrajkuju glađu

Nastavljamo blokadu Autobuske stanice sve do ponedjeljka, kaže Sarvan

Sastanak "Zenicatransa". D. Pa.

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

3.1.2020

Nakon propale, vanredne sjednice Gradskog vijeća (GV) Zenica, na kojoj se trebalo donijeti rješenje za preduzeće “Zenicatrans”, koje se nalazi pred kolapsom, radnici su donijeli daljnje mjere i korake. 

Ekipa “Avaza” prisustvovala je burnom sastanku radnika, na kojem su odlučeni daljnji koraci. Niko od njih ne može vjerovati da se danas nije našlo rješenje za spas preduzeća.

Prema riječima Huse Sarvana, predsjednika Sindikata, njihovi daljnji koraci su jasni i o njima su ranije govorili.

- Nastavljamo blokadu Autobuske stanice sve do ponedjeljka. Ako se ništa ne promijeni, od utorka ide blokada stanice, uz štrajk glađu grupe od 20 do 30 radnika - kaže Sarvan.


Sastanak "Zenicatransa". D. Pa.

Napominje da će ostati istrajni u svojim zahtjevima te da vjeruju da će se početkom sedmice naći neko rješenje kako radnici ne bi bili prinuđeni štrajkovati glađu budući da ih je mnoštvo ionako lošeg zdravstvenog stanja.

Podsjetimo, današnju sjednicu GV-a Zenica najprije je napustio gradonačelnik Fuad Kasumović, a na njegov znak i uposlenici Gradske uprave te direktor preduzeća.

Uslijedilo je to nakon što su vijećnici odbili na dnevni red uvrstiti i Kasumovićevu tačku o prijedlogu budžeta za 2020. godinu, uz objašnjenje da im isti nije dostavljen i da ne mogu raspravljati o fiktivnoj stvari.

Nakon što je sjednica nastavljena i kada se pomislilo da će se iznaći neko rješenje za “Zenicatrans”, dva vijećnika, inače potpisnika inicijative za sazivanje vanredne sjednice, napustila su salu. Zbog nepostojanja kvoruma, sjednica je prekinuta.

I dalje na Autobuskoj stanici u Zenici vlada cirkus. Onemogućen je ulazak na stanicu drugim prijevoznicima, pa su u velikim problemima kako putnici tako i vozači autobusa.

Na scene poput onih iz komedija, budući da putnici s koferima trče za autobusima, niko nije ostao ravnodušan. Putnici i šoferi drugih prijevozničkih agencija ogorčeni su na stanje koje vlada u Zenici.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.