INTERVJU

Efikasniji rad se očekuje nakon imenovanja devet nedostajućih sudija

Da bismo postigli maksimalan kvalitet, sudije trebaju raditi predmete u okviru svog sudijskog odjeljenja, kaže Brković

Brković: Bolje praćenje sudske prakse. D. Pašalić

Razgovarao: D. Pašalić / Avaz.ba

5.1.2020

Općinski sud u Zenici dobio je nakon 15 godina novu predsjednicu Dženanu Brković, koja je na toj poziciji zamijenila Dijanu Ajanović, koja je otišla u penziju.

Kakvo ste stanje zatekli došavši na mjesto predsjedavajuće Suda?

- Sud u Zenici izuzetno je ažuran i efikasan, ali činjenica je da sam zatekla dosta neriješenih predmeta. Zaključno sa 1. novembrom bilo je 114.416 neriješenih predmeta, najviše komunalnih, i to skoro 93.000, u Zemljišno-knjižnom uredu 8.900, a ostali predmeti su iz redovnih sudskih odjeljenja.


Komunalni predmeti

Uvijek su komunalni predmeti opterećavali rad Suda, kako riješiti tu konstantu? 

- U programu rada iskazala sam plan kako rješavali te predmete u većem broju nego do sada i to na način da se fokus stavi na izvršno odjeljenje. Dakle, da izvršni sudija malo više radi na tim predmetima nego na predmetima drugih sudskih odjeljenja. Nastojat ću da se imenuje devet nedostajućih sudija i tako riješi taj problem.

U programu rada predložili ste uvođenje specijaliziranih sudija, kad se očekuje realizacija i šta to konkretno znači?

- Sud u Zenici, prema podacima, jedan je od najkvalitetnijih u Federaciji. Da bismo postigli maksimalan kvalitet, sudije trebaju raditi predmete u okviru svog sudijskog odjeljenja, da ne rade ako se ne moraju i zbog godišnje norme. Tako će, ipak, doći do boljeg praćenja sudske prakse i tako ćemo poboljšati kvalitet.

Uvjeti rada

Ministarstvo za pravosuđe odobrilo je sredstva za proširenje i adaptaciju Suda?

- Dogovorena je gradnja novog aneksa i rekonstrukcija postojeće zgrade, odnosno dio suterena i prizemlje. Novi aneks će biti spratnosti suteren, prizemlje i četiri sprata, površine od skoro 2.880 kvadratnih metara. Dobit ćemo arhivski prostor, 27 novih kancelarija, salu za sastanke, nove sudnice. Poboljšat ćemo uvjete rada sudijama, ali i usluge građanima.

Iz biografije

Brković na Općinskom sudu u Zenici radi od 1. decembra 2006. godine, kad je imenovana na funkciju stručnog saradnika. Prije toga, četiri godine radila je kao advokatski pripravnik. Od 1. decembra 2008. imenovana je na poziciju redovnog sudije, a nakon deset godina izuzetno uspješnog obavljanja sudijske funkcije, imenovana je na poziciju predsjednice Suda.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.