AKTUELNO

Najavljeno smanjenje broja polazaka na svim linijama

Sastanak predstavnika firme i načelnika općine. Ar. M.

Piše: Ar. M. / Avaz.ba

13.1.2020

Načelnik općine Zavidovići Hašim Mujanović održao je sastanak sa predstavnicima firme „Prevoz putnika“ Zavidovići. Povod za susret sa Kasimom Begićem, vlasnikom pomenute firme, direktorom Eldinom Čivićem te saradnicima, je bilo iznalaženje rješenja za aktuelne probleme javnog autobuskog prevoza na području općine Zavidovići.  

Naime, krajem prošle godine, iz pomenute firme je najavljeno ukidanja određenih autobuskih linija na pojedinim lokacijama u općini Zavidovići, što je građanima koji su koristili taj linijski prijevoz izazvalo probleme u svakodnevnom funkcioniranju.


Sastanak predstavnika firme i načelnika općine. Ar. M.

Prvobitno je u cilju rješenja zaključen sporazum o subvencioniranju neprofitabilnih autobusnih linija, koji je bio na snazi dva mjeseca.

Na posljednjem održanom sastanku, načelnik Mujanović dogovorio je sa firmom „Prevoz putnika“, da će sve ukinute linije ponovo saobraćati uz prethodno utvrđivanje rentabilnosti prevoza. To znači da će se napraviti novi plan vožnje kojim će se smanjiti broj polazaka na većinu lokacija, ili će u krajnjem slučaju biti ukinuti, a odrednica će biti prvenstveno broj stanovnika određenog naselja.  

Kasim Begić navodi da su razlozi za ovaj korak višestruki, prvenstveno smanjen broja putnika, veći broj ličnih putničkih motornih vozila, te povećan broj taxi prevoznika, zbog čega autobusi nerijeko voze prazni.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.