AKTUELNO Na 8. sjednici Privrednog savjeta općine

Prioritet infrastruktura i sanacija regionalne ceste Zavidovići - Ponijeri - Kakanj

Planiraju ulaganja u turističke potencijale

Ar.M. / Avaz.ba
14.01.2020 10:10

Jezero Mašica

Foto: Ar. M.

Na 8. sjednici Privrednog savjeta općine Zavidovići razmatrana je informacija o stanju u oblasti turizma u općini Zavidovići s ciljem unapređenja turizma. Ove godine transfer za razvoj turizma općine Zavidovići je veći nego prethodnih godina i iznosi 50.000 maraka. 

  • Kamene kugle
    Kamene kugle Foto: Ar. M.

Na putnom pravcu do izletišta Kamenica, koje je prepoznato kao osnova turizma na području općine Zavidovići, rekonstruiraju se tri mosta, a u istom smjeru asfaltiran je put do Mitrovića.

Posebno je istaknuta inicijativa da se više promoviraju turistički potencijali i sredstva usmjere na promociju atraktivnih turističkih lokacija Kamenica, Maoča, Kamene kugle i više lokacija nalazišta stećaka.  

Na sjednici je zaključeno da će se uputiti inicijativa za izmjenu Zakona o turističkim zajednicama u smislu omogućavanja formiranja općinskih turističkih zajednica, koje bi realizirale sistem upravljanja atraktivnim turističkim lokacijama. Sljedeći korak je ubrzati izradu prostorno-planske dokumentacije, koja će omogućiti ulaganje u razvoj turističke infrastrukture i rekonstrukciji i sanaciji regionalne ceste Zavidovići – Ponijeri – Kakanj. 

  • Tajan najveći potencijal Zavidovića
    Tajan najveći potencijal Zavidovića Foto: Ar. M.

Komentari

NA VRH