PROTESTI Vraćaju se u zgradu

Autobuska stanica u Zenici blokirana 20 dana, radnici kreću u novi štrajk glađu

Zbog nedostatka goriva i sredstava za rad bili prinuđeni obustaviti rad

Piše: Fena

Autobuska stanica u Zenici

Foto: Fena


Autobuska stanica u Zenici već punih 20 dana blokirana je za sve polaske i dolaske, a danas će se u hol te zgrade vratiti i radnici JKP "Zenicatrans" koji su odlučili „odmrznuti“ štrajk glađu te tako ponovo radikalizirati protest.

- Radnici će se okupiti u 14:30 sati, a u 15 sati zatvorit će se i u holu stanice nastaviti štrajk glađu. Za sada je štrajk najavilo njih 20-ak, koliko ih je štrajkovalo i od 7. do 11. januara, a vjerovatno će im se priključiti još nekoliko naših radnika - kaže predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

On će sutra pred Općinskim sudom u Zenici, a po tužbi Gradske uprave Zenice, obrazlagati situaciju zbog čega su blokirali stanicu.

Sarvan ističe kako su zbog nedostatka goriva i sredstava za rad bili prinuđeni obustaviti rad, odnosno da radnici nisu u štrajku, mada su posljednji novac na ime plaća dobili za oktobar prošle godine, ali samo u iznosu od po 300 KM.

  • Gradsko vijeće Zenice

    Gradsko vijeće Zenice

    Foto: Avaz


Gradsko vijeće Zenice, zbog činjenice da je gradonačelnik Fuad Kasumović u četvrtak i drugi put povukao Prijedlog budžeta za 2020. godinu, nije ni usvojilo taj dokument, jer vijećnici SDA, A-SDA i SBB-a nisu bili spremni podržati budžet bez amandmana kojim se predviđa da ''Zenicatransu'', iz sume od oko 6,3 miliona KM suficita iz prošle godine, dodijeli tri miliona KM.

Vijeće je i prošle godine, kada su za takvu odluku glasali vijećnici svih stranaka, usvojilo zaključak o isplati iz rebalansa budžeta za 2019. jednokratne podrške od 400.000 KM te još četiri mjeseca po 150.000 KM, ali Gradska uprava nije do kraja prošle godine izradila rebalans pa ni taj zaključak nije realiziran.  

NA VRH

Komentari