ODLUKA

Štrajk i blokadu Autobuske stanice u Zenici Sud proglasio nezakonitim

Štrajk glađu traje već drugi dan, radnici piju vodu

Piše: D. J. / Avaz.ba

21.1.2020

Štrajk radnika "Zenicatransa" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Štrajk koji je organizirala Sindikalna podružnica firme „Zenicatrans“ je nezakonit!  Ovakvu presudu jučer je donio Općinski sud u Zenici odlučujući po tužbi koju je protiv ove sindikalne organizacije podnio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Sindikatu je zabranjeno daljnje provođenje štrajka na lokaciji Autobuske stanice u Zenici, a ostavljen im je rok od 15 dana za deblokadu stanice. U istom roku Sindikat tužiocu, to jest Gradu Zenica, mora nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 1.440 KM.  

Ovakav epilog tužbe se i očekivao, jer predsjednik Sindikata „Zenicatransa“ Huso Sarvan nije imao priliku da iznese argumente pred sudijom Općinskog suda s obzirom na to da se u sudnici nije pojavio niko iz Saveza samostalnih sindikata saobraćaja i veza BiH niti su radnici u Zenici dobili punomoć da ih zastupa njihov advokat.

- Mi smo ovo i pretpostavili, jer je već u četvrtak gradonačelnik dao izjavu u kojoj je doslovno rekao kakvu će odluku donijeti Sud. I dalje ostajemo pri našim aktivnostima. Ponavljam da je ovo blokada Autobuske stanice, jer nemamo sredstava za rad. Nema govora ni o kakvom štrajku, jer imamo radnu obavezu od direktora preduzeća – rekao je jutros Sarvan te je dodao da dio o deblokadi stanice uopće nije trebao biti predmet ročišta.



Sarvan i Bilić. D. Jurišić

- Donesene su dvije odluke koje su, po nama, ishitrene, mi imamo mogućnost žalbe i uložit ćemo je. Ako bude bilo potrebe, idemo i do Suda u Strazburu, jer ovdje nisu ugrožena samo radnička nego i ljudska prava – rekao je Sarvan.

Zaposlenik "Zenicatransa" Hazrudin Bilić rekao je da još nisu primili pismenu odluku Suda.

- Duboko smo razočarani. Gradonačelnik je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća već znao odluku s obzirom na saopćenje za javnost da će u ponedjeljak biti deblokirana Autobuska stanica. Brzina donošenja presude kod mene, ali i kod mojih kolega, izazvala je opravdanu sumnju. Zar je to tako hitan slučaj da se tako rješava i zar je naše sudstvo tako ekspeditivno? Mi ćemo uputiti zahtjev prema Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da se preispita kompletan postupak – rekao je Bilić.

Štrajk glađu traje već drugi dan, radnici piju vodu. Kako su nam rekli, već se pojavljuju prvi znaci nervoze. Iscrpljeni su i obavljaju sve manje aktivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.