MAGLAJ

Punije su apoteke nego pijace

Utječu niske temperatura, ali i slabija kupovna moć

Neki su na svojim radnim mjestima bili već u pet sati. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić

23.1.2020

I dok je većina građana jučer još spavala, prodavači na maglajskoj pijaci već su bili na svom radnom mjestu, neki i od pet sati.

Temperatura se na pazarni dan u Maglaju spustila i do minus 6, ali one najupornije to nije omelo jer, kako kažu, raditi i zaraditi se mora. Ponuda na maglajskoj pijaci ove srijede bila je nešto skromnija. Utječu i niske temperature, ali i kupovna moć građana, kažu nam prodavači.

Hidajet Osmanbegović iz Potočana na pijaci je bio već u pet sati.

Osmanbegović: Zaštitimo robu. N. Bradarić

- Tada je bilo pet ispod nule. Mušterije dođu oko osam sati, tako da smo se mi već smrzli. Zaštitimo robu od niskih temperatura i mušterije su zadovoljne. Manja je kupovna moć posljednjih dana, narod je i bolestan, apoteke su pune, a pijace su prilično prazne - rekao nam je Osmanbegović kroz smijeh.

 

Sezonska ponuda

Svaki dan na drugoj pijaci je i Mevlida Saltagić iz Tešnja.

- Nema kupaca, nije to samo zbog hladnoće. Veliki trgovački lanci nam uzimaju i ono malo mušterija što ima, ali ko je naučio doći na pijacu, on će doći - kazala nam je Saltagić.

Ponuda na pijaci je, reklo bi se, sezonska, zeleno povrće i južno voće preovladavaju u ponudi. Kupci tvrde da su mogli nabaviti ono što im je potrebno.

Prilagoditi cijene

- Ponuda je uobičajena. Kome šta treba, može to i naći. Prodavačima nije lako stajati na ovoj hladnoći i čekati nas, pogotovo one probirljive kupce - rekla nam je Nizama Obralić.

Penzioner Alija Mahmutagić smatra da cijene nisu prilagođene penzionerskim primanjima.

- Na pijaci najčešće kupujem voće - rekao nam je.

Nera Dželilović kaže da im nije lako.

- Naši stalni prodavači su i danas ovdje. Ja sam jedva ustala iz kreveta, a oni moraju dobro poraniti i doći na pijacu. Cijene su prihvatljive, a najčešće se kupuje repa, kelj, karfiol, salata, špinat i sezonsko voće - dodala je Dželilović.

Tržišni barometar

Na pijaci je glavica kelja ili kupusa marku, a brokula 2,50, karfiol košta 3,50 KM po kilogramu, prokulice 4 KM, a prasa 2 KM. Cijena špinata je 3 KM, blitve 4, luk i mrkva su po 1,50, krompir 1 KM, a grah 6 KM po kilogramu.

Cijena jabuka je od 1,25 do 1,50, klementine, banane i kivi su 2 marke, narandže 1,50, nar 3, limun i kruške 2,50 KM, a suho voće od 5 do 6 KM po kilogramu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.