VISOKO

Ispunjeni svi uvjeti, sigurne posjete turista

Osnovni parametri ispunjavaju zakonom propisane normative, kaže Osmanagić

Izvršena mjerenja i provjera podgrada. N. Smajović

Piše: N. Smajović

28.1.2020

Kompleks Ravne u Visokom, kao i sve podzemne tunele koje koristi Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" obišla je ekipa Rudnika Zenica, s inžinjerom rudarstva Enverom Hasićem na čelu.

U pitanju su bili redovni monitoring te mjerenja parametara u tunelima, a koji imaju veze sa sigurnošću uposlenika i posjetilaca.


Pravila ponašanja

- Svi oni koji obilaze tunele u grupama, unutra su sigurni. Bitno je da se gosti pridržavaju propisa koje od njih traže vodiči te da se ponašaju prema pravilima koja je moguće pronaći na lokacijama na kojima se nađu – kazao je Hasić.

Stručnjaci Rudnika Zenica s Osmanagićem. N. Smajović

Ekipa je, zajedno s uposlenicima Fondacije, uradila mjerenja nivoa kisika, kao i štetnih plinova, za koje je utvrđeno da ih nema u tunelskim prolazima, a provjerene su i podgrade, koje su u tunelima postavljene zbog sigurnosti ljudi koji koriste tunele.

- Osnovni parametri ispunjavaju zakonom propisane normative te su stvoreni svi uvjeti za normalne posjete gostiju, istraživača, volontera i medija podzemnim prahistorijskim tunelima u sezoni 2020. – kazao nam je direktor Fondacije, dr. Semir Osmanagić.


Negativni joni

Osim sigurnosnih parametara, izmjerene su i koncentracije negativnih jona, koje iznose od 4.000 pa sve do 24.000 po kubnom centimetru, što je ljekoviti nivo i 20 puta viši nivo u odnosu na naše planine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.