ZENICA

Prikupljaju knjige, čitanje u kafićima!

Građanima žele omogućiti što jednostavniji pristup beletristici

Učenici trenutno uređuju police. D. Jurišić

Piše: D. Jurišić

8.2.2020

Međuinstitucionalni projekt pod nazivom "Little Free Library", čiji je cilj afirmacija knjige i čitanja uopće, pokrenuli su učenici Opće gimnazije Katoličkog školskog centra "Sv. Pavao" Zenica, a pod pokroviteljstvom nadbiskupijskog Centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II".


Osmislili slogan

U saradnji s Gradskom bibliotekom i pod mentorstvom bibliotekarke Darije Gelić, pokrenuto je prikupljanje knjiga koje će, za sada, krasiti police četiri zenička ugostiteljska objekta te tako svim građanima omogućiti što jednostavniji pristup beletristici.

- Nije bilo posebnog odabira kafića, željeli smo da to budu objekti u kojima se mogu čitati knjige. U projektu učestvuje dvadesetak učenika, trenutno radimo na izradi i uređenju polica na kojima će biti postavljene knjige – kaže Gelić te dodaje da već sada imaju pozive i iz drugih ugostiteljskih objekata koji se žele priključiti.

Gelić: Potičemo druženja. D. Jurišić

Učenici su osmislili i slogan svog projekta koji glasi “Uzmi knjigu, vrati knjigu, pokloni knjigu!”. Ističu da žele približiti široj javnosti, pogotovo mladim ljudima, pristup knjizi na drugi način te podsjetiti građane na one vrijednosti koje se sve više zaboravljaju. Projektom potiču druženja.


Nebitna starost

- Već sad imamo određeni broj knjiga, ali akcija prikupljanja i dalje traje. Na policama će se naći romani, poezija ili proza. Starost knjige nije bitna – rekla je Gelić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.