ZENICA

Bez rješenja o privremenom finansiranju

Sa 11 glasova za i 13 suzdržanih, prijedlog dnevnog reda nije dobio potrebnu većinu

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

10.2.2020

Vijeće grada Zenica - Avaz
Gradsko vijeće Zenica - Avaz
Gradsko vijeće Zenica - Avaz
Gradsko vijeće Zenica - Avaz
Fuad Kasumović - Avaz
+5

Propao je još jedan pokušaj sjednice Gradskog vijeća (GV) Zenica, na kojoj se trebalo naći rješenje za finansiranje grada. Kako je pojasnila Diana Bešić, predsjedavajuća GV-a, gradonačelnik Fuad Kasumović nije im dostavio materijale za budžet grada. 

⁃ Činjenica, gradonačelnik je ispunio zahtjev jedne grupe za sazivanje sjednice s tačkom dnevnog reda - privremeno finansiranje, koji je dostavio vijećnicima. Međutim, na zahtjev vijećnika SDA, A-SDA i SBB-a da se dostavi materijal za budžet, gradonačelnik je odgovorio da neće dostaviti materijal, što znači da se ova tačka dnevnog reda ne može razmatrati na sjednici - kazala je Bešić. 

Potom su uslijedile uvodne napomene, tokom kojih je Jasmin Hodžić (SBB), dopredsjedavajući GV-a, u ime Radnog predsjedništva, upoznao vijećnike i javnost sa zakonskim i statutarnim okvirima. 

Privremeno finansiranje

⁃ Statut kaže da gradonačelnik podnosi prijedlog budžeta GV-u. Donošenje budžeta, nacrt podnosi gradonačelnik, u pravilu, najkasnije 1. novembra za narednu godinu. Budžet donosi GV većinom glasova najkasnije do 31. decembra tekuće godine. Prema Zakonu o principima lokalne samouprave, načelnik je dužan dostaviti prijedlog budžeta Vijeću - objasnio je Hodžić. 

Za govornicu je izašao i Kasumović, koji je poručio da im se obraća čovjek koji je i učestvovao u izradi Zakona o budžetu.  

- Nikakve polemike više oko budžeta nema. Kad budem htio, spustit ću ga, ako ne budem htio, nećete ga dobiti. Ako ima moje krivice, imate Tužilaštvo, SIPA-u… Ne dam novac za kantonalne projekte i “Zenicatrans” - izričit je bio Kasumović.   

Nakon uvodnih napomena, pristupilo se glasanju da se na dnevnom redu nađe odluka o privremenom finansiranju. Sa 11 glasova za i 13 suzdržanih, ovaj prijedlog dnevnog reda nije dobio potrebnu većinu.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.