MAGLAJ

U projekcijama uživaju i filmofili iz Žepča, Zavidovića i Tešnja

Nisu rijetke organizirane posjete učenika iz drugih gradova

I najmlađi vole pogledati film na velikom platnu. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić

11.2.2020

Od petka do nedjelje ljubitelji sedme umjetnosti večeri provode u maglajskom kinu „Sara Bernhardt“. I to ne samo Maglajlije nego i filmofili iz Tešnja, Zavidovića, Žepča, koji imaju mogućnost da svjetske hitove i blokbastere koji su svoju premijeru imali u kinima u regionu pogledaju istog dana.

Vole horore

Kino „Sara Bernhardt“, koje je zahvaljujući UNESCO-u i sredstvima francuske vlade obnovljeno nakon katastrofalnih poplava prije šest godina ima kapacitet od 250 mjesta. Posjeduje najsavremeniju opremu za kompletan ugođaj.

- I dodjela Oskara pokazala je da držimo korak s velikim prikazivačima. Svi nagrađeni filmovi već su igrali u našem kinu, bili dobro posjećeni, a jedni „dug“ koji imamo prema filmofilima je „1917“, koji planiramo prikazati ubrzo - rekla nam je Svjetlana Zamboni, direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“.


Zamboni: Veliki prikazivači. N. Bradarić

Najmlađi su bili najbrojniji na premijerama filmova „Frozen 2“ i „Kralj lavova“, koji je pogledalo blizu 800 posjetilaca. Mladi vole horore i „Marvelove“ spektakle, a oni u nešto zrelijim godinama rado su pogledali „Jokera“, „Once Upon a Time… in Hollywood“, „Ford v Ferrari“, „Jojo Rabitt“ i mnoge druge.

Nisu rijetke organizirane posjete učenika iz drugih gradova.


Posjeta školama

- Posjetili su nas učenici škole „Fra Grgo Martić“ iz Žepča, obišli su i neke znamenitosti u Maglaju, a pokazali su interesiranje za filmski sadržaj njihovih lektira. Planiramo posjetiti škole u Tešnju, Zavidovićima i Doboj-Jugu pa i njima ponuditi nešto iz našeg repertoara - dodala je Zamboni.

Za ljubitelje romantike

Iz maglajskog kina već najavljuju nove naslove. Film „Little Women“, koji je snimljen po djelu književnice Luize Mej Alkot (Louisa May Alcott) već je imao nekoliko ekranizacija, kao i film „Emma“ rađen po romanu Džejn Ostin (Jane Austin).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.