REAKCIJE

SDA: Kasumović autokratskim i kriminalnim metodama pokušava vladati Zenicom

Ponovno je u medijskom nastupu iznio niz laži i netačnih informacija, navodi se u saopćenju

Fuad Kasumović. Avaz

Avaz.ba

12.2.2020

Nakon što je Fuad Kasumović danas raspravljao i pravdao se porodiljama za svoje postupke, reagirao je Općinski odbor Stranke demokratske akcije Zenica.

- U ponovnom naletu bijesa i nervoze, samoprozvani ekspert, koji je Zenicu doveo do toga da postane grad slučaj, ponovno je u medijskom nastupu iznio niz laži i netačnih informacija. Govori o kojekakvoj medijskoj blokadi, pri čemu prešućuje vrlo važnu činjenicu, da je upravo on, zahvaljujući Radio-televiziji Zenica, kao javnom servisu građana, apsolutno zabranio bilo kakav medijski prostor svakome ko drugačije misli. Naravno, ključna tema ovih dana za Zenicu je budžet, kojeg ovaj grad, nažalost, nema, a nema ga zbog toga što je samoprozvani ekspert, kršeći Zakon o principima lokalne samouprave, propustio svoju zakonsku obavezu da, poštujući budžetski kalendar, dostavi Gradskom vijeću budžet na razmatranje i usvajanje. Ne želi autokrata da vijećnici ispunjavaju svoju zakonsku obavezu da razmatraju i usvoje budžet, već on želi da sam proglasi budžet, u skladu sa svojim željama i skrivenim interesima. Na ovaj način on svjesno krši zakon i uskraćuje Gradskom vijeću i gradskim vijećnicima njihovo zakonsko pravo da donesu budžet, što je u isključivoj i direktnoj nadležnosti Gradskog vijeća - navedeno je u saopćenju.

- Pričajući kojekakve laži u tom medijskom nastupu, kaže da „Grad Zenica nikad nije bolje stajao“. No, istina od svega toga je da Grad zaista stoji u mjestu otkako je na njegovom čelu gradonačelnik Fuad Kasumović. Niti jedan kapitalni projekt za vrijeme njegove vladavine ne nalazimo u Zenici, na sceni su samo smutnja, laži, podmetanja i, nažalost, uništavanje simbola ovog grada, kao što su "Zenicatrans", Nogometni klub Čelik i druga javna preduzeća koja su, zahvaljujući njegovim podobnim, a nesposobnim kadrovima, doveli simbole ovog grada do propadanja.

Kasumović: Ne da budžet. Arhiv

- Spominje zaduženje Grada od 64 miliona, što je čista laž i ovom prilikom ga pozivamo neka kaže koji je to dug i na što se odnosi. Ponovno je rekao da ne da sredstva "Zenicatransu" i nudi kojekakve revizorske kuće koje bi izvršile analizu u "Zenicatransu" samo kako bi dobio na vremenu i uništio ovo javno preduzeće. Podsjećamo da više od tri godine u ovom javnom preduzeću vedre i oblače upravo njegovi kadrovi, koje je on imenovao, pa se postavlja pitanje zašto takve analize nisu do sada urađene. Također, optužuje radnike "Zenicatransa" da su pod utjecajem Stranke demokratske akcije, što je apsolutna laž i spin. Upravo su ti radnici prošle godine Kasumovića predlagali za nagradu Grada Zenica pa je sada svima jasno da su radnici "Zenicatransa" putem menadžmenta kojeg je on imenovao, bili pod utjecajem Fuada Kasumovića.

Spominjao je samoprozvani ekspert i kladionice koje je on svojim prijedlozima i kvazirješenjima u protekle tri godine samo kreditirao, jer zahvaljujući njegovim odlukama, kladionice na području grada Zenica nisu platile ni redovne takse. Osim toga, otvoren je značajan broj novih kladionica i kockarnica, suprotno Odluci o zabrani, koju je donijelo Gradsko vijeće, a koju Kasumović ne poštuje. Stranka demokratske akcije i vijećnici u Gradskom vijeću Zenica podržavali su i uvijek će podržavati borbu protiv kladionica i kladioničarskih lobija, za koji osnovano sumnjamo da mu pripada i Kasumović.

O tome koliko Fuad Kasumović uživa podršku građana, najbolje govori podrška onih koji ga najbolje poznaju. Tako je Kasumović na općim izborima 2018. u rodnom Gornjem Vakufu dobio 388 glasova. Kasumovićeve komšije pokazale su šta misle o samoprozvanom ekspertu, a Zeničani će pokazati na oktobarskim izborima, kada će ga poslati na političko smetlište, jer je od Zenice napravio grad slučaj.

Kao najveći blam ovog gostovanja je izjava samoprozvanog eksperta Kasumovića da je čist "k'o novorođenče", koja bi se mogla porediti s onom narodnom izrekom: "Vojnik o skraćenju, a Kasumović o poštenju" - navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Zenica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.