ZENICA

Šef Kriznog štaba ZDK: Nema mjesta panici, zaražena od sutra u stacionaru

Zdravstveni sistem u kantonu sve vrijeme u pripravnosti i preduzima potrebne mjere

Adnan Jupić. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

9.3.2020

U laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je prvi slučaj infekcije koronavirusom u Federaciji BiH.

- Radi se o osobi ženske dobi iz Zenice, koja se vratila iz posjete rodbini u Italiji (Lombardija). Osoba je od povratka u Zenicu u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom. Imala je blaže simptome bolesti i epidemiološke indikacije, što je bio razlog da se uzmu brisevi za laboratorijsko testiranje - kažu iz Kriznog štaba ZDK. 

Ističu da je zdravstveni sistem u ZDK sve vrijeme u pripravnosti i poduzima sve potrebne mjere u svim slučajevima, pa i u ovom. 

- Nakon potvrde infekcije virusom Covid-19, pacijentica će biti smještena u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a poduzimat će se i ostale protivepidemijske mjere kako bi se spriječilo eventualno dalje širenje bolesti - ističu iz Kriznog štaba. 

Napominju da građani mogu biti mirni jer zdravstveni sistem radi svoj posao, a građani se trebaju i dalje pridržavati ranije datih preporuka.


Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić izjavio je večeras da nema razloga za paniku.

- Upravo smo dobili potvrdu da je nalaz pozitivan. Riječ je o ženi iz Zenice, koja je boravila u Italiji i koja je bila pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji. Imala je blaže simptome, a naše su je službe testirale i test je bio pozitivan -  rekao je Jupić, koji je i šef Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.


Kantonalna bolnica u Zenici. Avaz

Jupić napominje kako je, s obzirom na širenje virusa u okruženju, bilo očekivano da će stići i do Zenice, ali i da su pokazali da se ozbiljno bave borbom protiv koronavirusa.

- Da je nismo testirali i uzorak poslali u Sarajevo, ne bi ni bila evidentirana. Uglavnom, sve je pod nadzorom i nema mjesta panici - ističe Jupić.

Jupić je za sutra najavio novu sjednicu kantonalnog Kriznog štaba.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.