MAGLAJ

Vjersko odredište za sve koji se bore s teškom bolešću

Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta Vrhbosanske nadbiskupije i posvećena je svetom Leopoldu

Svakog 12. maja dolaze vjernici iz cijele BiH. Arhiv

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

17.3.2020

Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim zaštitnikom oboljelih od karcinoma. Odluka je to donesena u Vatikanu, a vijest je s radošću primljena u maglajskoj župi i gradu u kojem od 1979. godine postoji i svetište posvećeno jednom od najomiljenijih katoličkih svetaca.

Maglaj bi tako mogao postati vjersko odredište za ljude koji se bore s teškom bolešću.

Ponos građanima

Svakog 12. maja sa svojim zavjetima u maglajsko svetište se slijevaju rijeke vjernika iz BiH, ali i šire. Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta Vrhbosanske nadbiskupije i posvećena je svetom Leopoldu. Blaženim je proglašen 2. maja 1976. godine, a 16. oktobra 1983. svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao Drugi. U maglajskom svetištu čuva se i dio kostiju njegove desne ruke.

Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta. Arhiv

Ovo su najveće moći koje su uopće date van Padove, gdje je sveti Leopold proveo najveći dio života i to se smatra velikom privilegijom. Vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe i čuvar svetišta, smatra da vatikanska odluka treba biti na ponos svim katolicima, ali i ostalim građanima Maglaja.

Sigurno je da će na dan svetog Leopolda, 12. maja, Maglaj biti odrednica hiljadama vjernika. Vatikanska odluka svakako će još više slabe i bolesne usmjeriti ka maglajskom svetištu.

Međusobni život

- U svojoj jednostavnosti sveti Leopold je čeznuo za dijalogom i mi imamo molitvu koju molimo upravo njemu, za izmirenje naroda, za prihvaćanje onih koji drugačije vjeruju, za međusobni život u ljubavi i zajedništvu. Na tome je i sam mnogo radio i osobno se njemu molim i za našu sredinu i sve naše ljude, jer Bog je onaj koji nas sve ujedinjuje u svojoj ljubavi - rekao  nam je vlč. Tomić.

Potrebna podrška

Izvjesno je da će sam grad, ali i lokalna vlast, mnogo toga morati učiniti prije svega na osiguranju smještajnih kapaciteta. Sigurno je da to prevazilazi mogućnosti općine, pa se svakako pomoć očekuje i od viših nivoa vlasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.