KORONAVIRUS

Ministar Jupić: Nulti stepen tolerancije za osobe koje daju netačne podatke

Pacijenti ne trebaju strahovati da će biti uskraćeni za bilo kakav oblik zdravstvene pomoći, kaže Jupić

Jupić: Pacijenti ne trebaju strahovati. D. Jurišić

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

30.3.2020

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK Adnan Jupić potvrdio je da je protekle noći testiranjem u Kliničkom centru u Sarajevu potvrđeno ukupno deset novih slučajeva infekcije koronavirusom u ovom kantonu, od čega sedam u Zenici, dva u Zavidovićima i jedan slučaj u Žepču.

Kako je pojasnio Jupić, u Zenici je infekcija potvrđena kod dvije osobe koje su ranije boravile u Centru za srce u Tuzli, te kod pet osoba koje su rodbinski povezane s inficiranim pacijentom u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji je također liječen u klinici u Tuzli.

 

- Osoba koja je testirana u Žepču također je bila na liječenju u Tuzli, dok dvije zaražene osobe iz Zavidovića nemaju veze s ovim klasterom, ali su povezane s jednim slučajem koji je ranije hospitaliziran u Zenici - rekao je ministar Jupić.  

Apelirao je na građane i pacijente da zdravstvenim radnicima daju tačne epidemiološke podatke te prijave ako su imali kontakt sa suspektnim pacijentima, jer u protivnom direktno ugrožavaju zdravstveni sistem, sebe i svoje najbliže.

- Ubuduće ćemo imati nulti stepen tolerancije za takve osobe. Pacijenti ne trebaju strahovati da će biti uskraćeni za bilo kakav oblik zdravstvene pomoći jer naši domovi zdravlja i bolnice imaju kapacitete da odgovore potrebama svakog pacijenta, bez obzira da li su inficirani ili ne - zaključio je ministar Jupić. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.