RAZGOVOR

Zeničanin za “Avaz” ispričao iskustvo šišanja u doba pandemije

Na ulazu me dočekala spužva za dezinfekciju obuće, a ulazak je bio obavezan isključivo s maskom, priča Karić

Ahmed Karić kod frizera. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

1.5.2020

Frizerskim salonima u Federaciji BiH od danas je omogućen rad, što su mnogi iskoristili da već danas, uprkos činjenici da je Prvi maj, otvore svoja vrata sugrađanima koji su nestrpljivo čekali da ova odluka stupi na snagu.

Počeli s radom

Među brojnim sugrađanima koji su jedva dočekali da saloni počnu s radom, kako bi se ošišali, jeste i Ahmed Karić iz Zenice. Još jutros je otišao u frizerski salon “Urban”, kako bi se konačno ošišao. 

U razgovoru za “Avaz” ispričao je kako to izgleda ošišati se u doba pandemije koronavirusa.

- Na ulazu me dočekala spužva za dezinfekciju obuće, a ulazak je bio obavezan isključivo s maskom - govori nam Karić.

Osim njega, frizeri su, također, bili s maskom, a tokom šišanja koristili su ogrtač za jednokratnu upotrebu.

- Pored maski, frizer je, također, imao i rukavice. Ostali proces šišanja u suštini je isti, samo što je prevencija na prvom mjestu - priča nam Karić.

Ista cijena

Uprkos činjenici da frizeri sada moraju uložiti više sredstava za svoj rad, odnosno kako bi ispoštovali sve mjere na sprečavanju širenja koronavirusa, cijene, barem za sada, nisu povećane.

- Cijena je ista, ništa se nije promijenila. Međutim, moram priznati da je sve bilo neobično. Zasigurno je ovo iskustvo koje se pruža po prvi put u životu i pamtit ću ga dugo. Nadam se da će već naredno šišanje biti u ustaljenim okolnostima - zaključuje Karić za “Avaz”.  


Salonima i mali obrtima omogućen rad

Podsjetimo, odlukom Federalnog štaba civilne zaštite frizerski saloni i drugi mali obrti od danas mogu početi s radom, ali prema novim uvjetima. Tako će u salonima biti vršena dezinfekcija radnog mjesta, stolice i opreme koja se koristi, a dodatna naredba je dezinfekcija obuće, korištenje maske, rukavica, a iako nije propisano, neki saloni osigurali su i jednokratne zaštitne ogrtače. 

Interesantno, iako se dugo čekalo na odobrenje za rad, brojni saloni svoja vrata otvorit će tek u ponedjeljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.