AKCIJE

Očišćeno pravoslavno groblje

Doprinos saradnika Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“

Lokacija očišćena za nekoliko dana. N. Smajović

Piše: N. Sm. / Avaz.ba

5.5.2020

Vrijedni saradnici Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ iz Visokog proteklih dana su u Sarajevu realizirali hvale vrijednu akciju.

Naime, u vremenu kada su lokacije Fondacije u Visokom zatvorene, radnici na čelu sa Semirom Osmanagićem su odlučili da urade veliku akciju čišćenja pravoslavnog groblja na Kromolju u Sarajevu. Ovo pravoslavno groblje, koje se nalazi u općini Centar, zapušteno je više od pet decenija, obraslo je gustom vegetacijom i vremenom postalo javna deponija.

Groblje je bilo potpuno zaraslo. N. Smajović

Iz Fondacije su u ovim teškim vremenima odlučili da pokažu poštovanje prema građanima Sarajeva koji su ukopani na pomenutom groblju, te su za nekoliko dana očistili ovu lokaciju. Na ovaj gest su reagirali i iz Mitropolije dabrobosanske, odakle je stiglo i pismo za Osmanagića i vrijedne radnike.

– Puno vam hvala za ovaj vaš, prije svega humani gest. Poštovanje grobalja jednako je sa poštovanjem ljudi koji su tu ukopani. Hvala vam još jednom i bila bi nam velika čast da vas i lično upoznamo i primimo u sjedištu Mitropolije u Sarajevu – poručio je u pismu Mitropolit Hrizostom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.