ZAVIDOVIĆI Dan oboljelih od plućne hipertenzije

Bore se za jednaka prava u liječenju

Izborili se za refundaciju lijeka „revacio“, ali, nažalost, samo u tri kantona

Piše: A. Memišević / Avaz.ba

Učenici dali svoj doprinos obilježavanju

Foto: A. Memišević


Udruženje "Dah" je povodom Svjetskog dana oboljelih od plućne hipertenzije online kampanjom "Plave usne" pokušalo našoj i svjetskoj javnosti skrenuti pažnju na oboljele od ove rijetke i neizlječive bolesti.

Sjedište Udruženja „Dah“ je u Zavidovićima i radi na tome da se više čuje i zna o ovoj bolesti i pacijentima, jer saznanjem i podrškom većeg broja građana oboljeli mogu uputiti apel institucijama za pomoć.

U proteklih šest godina, koliko postoji ovo udruženje, postignuti su određeni rezultati.

  • Hodžić: Postignuti rezultati

    Hodžić: Postignuti rezultati

    Foto: Avaz


- Imamo 80 članova, od kojih je 41 oboljelo od ove bolesti. Izborili smo se za refundaciju lijeka „revacio“, ali, nažalost, samo u tri kantona. Apsurdno je da načini i mogućnosti liječenja zavise od mjesta življenja. Jednaka prava za sve su naš osnovni cilj - kaže Vera Hodžić, predsjednica Udruženja.

S obzirom na trenutno stanje i mjere u doba pandemije, koncept obilježavanja 5. maja, Svjetskog dana oboljelih od plućne hipertenzije, koncipiran je drugačije nego ranijih godina.

- Organizirat ćemo online promociju filma o djeci oboljeloj od plućne hipertenzije, prezentaciju crteža učenika Prve osnovne škole na temu „Plave usne“, te prezentirati brojne videosnimke i fotografije građana kao znak podrške - navodi Sabina Hodžić.

„Dah“ je članica krovne organizacije Evrope koja okuplja tridesetak udruženja iz cijele Evrope.

Više o temi

PADAVINE
Zavidoviće pogodilo nevrijeme
ZAVIDOVIĆI
Lužnica pošumljena smrčom
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na