PORUKE

Ef. Beganović: Bila je potrebna korona da ramazanu vratimo mjesto koje mu pripada

Onaj čije je srce vezano za džamiju, uvijek je u njoj, kaže ef. Beganović

Enes ef. Beganović. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

7.5.2020

Džematlije su svjesne da je pandemija koronavirusa nešto na šta nisu mogli utjecati i znaju da je intencija svih šerijatskih propisa zaštita života i zdravlja kao najvećeg ovosvjetskog bogatstva, kaže u razgovoru za “Avaz” hafiz Enes ef. Beganović, imam Sultan Ahmedove, najstarije džamije u Zenici

Porodični doživljaj

Ističe da ne bi želio biti krivo shvaćen, ali u posljednjih desetak godina ramazan smo pretvorili u folklor, nadmetanje, trku i pompu koja je davno prestala biti ramazanska. 

- Ništa konkretno nismo preduzeli da to promijenimo. Bila nam je potrebna korona da se dozovemo i ramazanu vratimo mjesto koje mu pripada. On je prvenstveno porodični doživljaj, dočekuje se u kući, bila džamija otvorena ili ne - kaže on.



Sultan Ahmedova džamija. Avaz

Mnogi roditelji žalili su mu se da tokom ramazana nijedan iftar ne provedu u kući s djecu.

- Nema koristi od ramazana u džamiji ako ga nema u našim kućama i članovima porodica, ponašanju van džamije i skrivenom kutku naše sobe u gluho doba noći kada se Allaha spušta na nama najbliže nebo i pita ima li ko da nešto traži - napominje on.

Naglašava da su kuća i porodica osnov i temelj, a džamija nastavak i nadogradnja, te da kada se oslobodimo mnogih virusa u nama i porodicama, nestat će ga i u društvu.

- Onaj čije je srce vezano za džamiju, uvijek je u njoj makar klanjao na livadi ili parkingu. Kada nam ramazan bude proljeće duša i kada za vrijeme ramazana akumuliramo toliko dinske energije da bude dovoljna da osvjetljava naše puteve u ostatku godine, moći ćemo reći da nas je ramazan uspio učiniti boljim ljudima i vjernicima - zaključuje on. 

Noć Lejletul-kadr

Noć Lejletul-kadr neće biti kao nekada, a ef. Beganović se nada da ćemo je provesti u ibadetu s porodicom i tako steći sevape kao da smo hiljadu mjeseci proveli u pokornosti Uzvišenom Bogu.

- Koliko smo uspjeli, pokazat će praksa nakon ramazana. Ako više Kur'ana bude u našem svkaodnevnom životu i postane naš vodič u svim prilikama, uspjeli smo bez bilo kakvih prigodnih programa i mevluda - poručuje Beganović.

Korona poput šejtana

- Neko je rekao da je korona poput šejtana. Moramo se naučiti da živimo sa njom, ali ne dopustiti da utječe na nas. Allah nije slučajno dao ramazan na vrhuncu pandemije. Sve ovo što smatramo katastrofom i propašću može se pretvoriti u blagodat i spas. Allah zna, a mi ne znamo - kaže Beganović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.