VISOKO Nakon 50 dana pauze

Bosanska dolina piramida otvorena za posjete: Prvi gosti nisu krili oduševljenje

Posjetioci su ponovo ušli u Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne, a i Bosanska piramida Sunca je nakon dugo vremena dočekala prve goste

N. Smajović / Avaz.ba

Uvode se manje grupe ljudi

Foto: N. Smajović


Nakon 50 dana pauze zbog pandemije koronavirusa u Visoko i Bosansku dolinu piramida tokom proteklog vikenda stigli su i prvi gosti. Bosanci i Hercegovci jedva su dočekali otvorenje lokacija te su lijepo vrijeme odlučili provesti u Visokom.

Nova energija

Uz maksimalno pridržavanje izrečenih mjera od nadležnih institucija, posjetioci su ponovo ušli u Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne, a i Bosanska piramida Sunca je nakon duga vremena dočekala prve goste.

 • Ferhat: Uživala u obilasku

  Ferhat: Uživala u obilasku

  Foto: N. Smajović


- Kada sam saznala da su tuneli ponovo otvoreni, morala sam odmah ući i obići ih. Nekako je bilo tužno, žalosno, pretiho u tunelima, jer još nema ljudi, ali ja sam zaista uživala, obišla sve lokacije u tunelu, napunila se energijom i sretna sam da smo dočekali ponovno otvaranje ovih predivnih lokacija – rekla nam je Munevera Ferhat iz Visokog, koja je prva ušla u tunele Ravne.

 • Osmanhodžić (desno) iz Zavidovića: Imao veliku želju

  Osmanhodžić (desno) iz Zavidovića: Imao veliku želju

  Foto: Avaz


I na Bosanskoj piramidi Sunca ponovo su dočekani gosti. Vodiči Fondacije pridržavaju se mjera zaštite, a zadovoljni gosti ponovo obilaze najveću piramidu na svijetu.

Velika želja

- Imao sam veliku želju da dođem i impresioniran sam onim što sam zatekao i vidio. Od sada sam redovan posjetilac i uposlenicima Fondacije želim mnogo sreće u nastavku iskopavanja, istraživanja i pronalasku novih otkrića. Ovo je nešto najbolje i najljepše što naša zemlja ima – kazao nam je Ermin Osmanhodžić iz Zavidovića.

 • Osmanagić i Nuni

  Osmanagić i Nuni

  Foto: Avaz


U Fondaciji nastavljaju s promocijom projekta i lokacija, a u parku „Ravne 2“ smo sreli bh. jutjubera Namika Đulića Nunija, koji je sa Semirom Osmanagićem dogovarao snimanje interesantnog dokumentarca.

- Dogovorili smo jedan interesantan projekt, tačnije dokumentarni film koji bi trebao trajati između 20 i 25 minuta. Kadrove za film ćemo snimati na najatraktivnijim lokacijama, kojih je zaista mnoštvo i jedva čekam da počnemo snimanje, da obiđem sve te interesantne lokacije, ali i da sve snimimo, montiramo i pokažemo gledaocima – otkrio nam je Nuni.

Više o temi Visoko

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na