SKUPŠTINA ZDK

Imamović: Formirati projektni tim i skraćeni nastavni program

Kako bismo spremniji dočekali bilo kakav sličan ili isti društveno-zdravstveni fenomen

Nusret Imamović. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

22.5.2020

Nusret Imamović pokrenuo je zastupničku inicijativu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da se u okviru Ministarstva obrazovanja formira projektni tim nastavnika, profesora i pedagoga u svojstvu autora i recenzenata kao i predstavnika roditelja, koji će za osnovno i srednje obrazovanje pripremiti, za sve nastavne predmete minimalan broj elektronskih nastavnih jedinica i sadržaja koji će na web-stranicama ministarstva i škola biti dostupne za učeniku u slučaju prekida nastavnog procesa na duži period.  

- Ovaj nastavni sadržaj bi bio jedinstven i obavezujući za sve osnovne i srednje škole ZDK (javne i privatne, op.a.). Također, pored ovog, radni tim bi pripremio, a ministarstvo usvojilo skraćeni nastavni program svih predmeta, koji bi se aktivirao za slučaj obustave nastave na duži period - kaže Imamović. 

Nusret Imamović. Avaz

Pojašnjava da bi skraćeni program sadržavao minimalni broj nastavnih jedinica neophodnih za uspješan nastavak školovanja i savladavanje gradiva učenika u narednim godinama školovanja.

- Predlažem da elektronski materijal bude u nivou sadržaja nastavnih jedninica skraćenog nastavnog programa. U okviru ovih aktivnosti neophodno je napraviti pregled stanja IT opreme, potrebnih ulaganja u istu, te opremanje škola i edukaciju nastavnog osoblja osnovnih i srednjih škola za ekspeditivnu realizaciju tzv. „on-line“ nastave za ubuduće - kaže on.

Ističe da je sve ovo neophodno kako bismo spremniji dočekali bilo kakav sličan ili isti društveno-zdravstveni fenomen.

On je kantonalnom Ministarstvu za privredu uputio pitanja u vezi s mjerama i aktivnostima koje su poduzeli kao podršku privredi u ZDK od momenta proglašenja „Stanja nesreće“ izazvanog pandemijom koronavirusa pa do momenta prijema pitanja, dok je od Štaba civilne zaštite ZDK zatražio odgovor na pitanje koliko su uređaja, opreme i usluga, koji su predmet Javnih nabavki po Zakonu o Javnim nabavkama, nabavili po skraćenoj proceduri u istom periodu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.