MAGLAJ

Ništa slađe nego kad ubereš iz svoje bašte

Sve je počelo 2014. godine podizanjem malinjaka kako bi poboljšali i kućni budžet

Karabegović: Ko god ima svoju zemlju neka uzgaja. Avaz

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

1.6.2020

Ovih dana okončan je projekt „Ekologika - Jačanje saradnje između pčelara i voćara u cilju boljih prinosa te očuvanja pčelinjih zajednica“, koji su za osam mjeseci realizirala udruženja poljoprivrednika Bijela Ploča i pčelara Maglaj.

Organizirano je osam pčelarskih i voćarskih radionica, a polaznicima je podijeljeno 500 sadnica voća vrijednih 2.000 KM. Prema riječima Miralema Karabegovića, predsjednika Udruženja s Bijele Ploče, posebno je uspjela škola pčelarstva koju su pohađale i žene i djeca, a svi polaznici dobili su po košnicu i pčelarsku opremu.

Veliki utjecaj

- Mislim da je projekt imao veliki utjecaj na lokalnu zajednicu jer se konstantno povećava broj članova Udruženja. Sada ih je oko 40, uglavnom mladih pčelara. S projektom smo upoznali i učenike te djecu u vrtiću - kaže Karabegović.


Pomažu i djeca. Avaz

Karabegović i njegova porodica imaju dobro uhodano poljoprivredno gazdinstvo. Uzgajaju maline, jagode, imaju pčele, plastenik za povrće. Sve je počelo 2014. godine podizanjem malinjaka kako bi  poboljšali i kućni budžet. Imali su malinjak na pet dunuma, ali zbog niske otkupne cijene sada imaju nasad od tri dunuma, ali su zato posadili jagode.


Porodični posao

- Od početka maja do septembra imat ćemo šta raditi. Porodični je ovo posao i svi su uključeni - kaže Miralem i dodaje da je nakon početne sumnje podigao i plastenik za povrće.

Po zanimanju je prosvjetni radnik, a i trener mladih nogometaša. Slobodnog vremena je malo, pa posebno naglašava pomoć porodice, oca Nurke, supruge Aide i sinova Danija i Dina.

- Ko kod ima svoju zemlju, neka uzgaja osnovno, krompir, luk, grah, paradajz, papriku i krastavac. Nije teško, a nema ništa slađe nego kada ubereš proizvod svoga rada - rekao nam je Karabegović.


Osiguranje egzistencije

Na maglajskom području ovog proljeća obrađeno je više poljoprivrednih površina nego ranije. Ljudi, posebno koji su u vrijeme pandemije ostali bez posla, kroz uzgoj povrća i voća vide osiguranje egzistencije za sebe i porodicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.