ZNAČAJNO PRIZNANJE Neophodno identificirati eventualne propuste

Predstavnici WHO-a pohvalili zeničke ljekare: Svi oboljeli adekvatno zbrinuti

Od predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije zatraženo da se uključi u izradu izmjena važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH

Piše: Fena

Sastanak s predstavnicima WHO

Foto: Fena


Tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na čelu s Patricijom Kormos (Patricia Kormoss), konsultanticom za pripremljenost i operativno planiranje, razgovarao je danas s ministrom zdravstva Adnanom Jupićem i članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva o poduzetim mjerama protiv pandemije koronavirusa na području Zeničko-dobojskog kantona.

- Naš rad je naišao na pohvale i razumijevanje predstavnika WHO-a, jer smo uz saradnju svih struktura, primarno zdravstvenih, postigli to da su svi oboljeli, ukupno 322, zbrinuti na adekvatan način i da nismo imali ni životno ugroženih niti umrlih pacijenata - rekao je ministar Adnan Jupić.

Zaključeno je da je neophodno identificirati eventualne propuste, koji nisu učinjeni namjerno, kako bi zdravstveni sistem u ovom kantonu bio još spremniji da odgovori na izazove pandemije u budućnosti.

- Mi imamo rješenja za male probleme koji su se pojavili i sugerišemo tim institucijama na koji način trebaju dalje unaprijediti svoj rad. Nadam se da kod eventualnog drugog vala pandemije koronavirusa ili neke druge infekcije nećemo imati velikih problema - rekao je Jupić.

  • Adnan Jupić

    Adnan Jupić

    Foto: Avaz


Članovi Kriznog štaba ZDK zatražili su od predstavnika WHO-a da, pored redovne savjetodavne pomoći, omoguće obuku iz procjene rizika za što veći broj rukovodilaca organizacionih jedinica unutar zdravstvenih ustanova kako bi se zdravstveni sistem kapacitirao da što efikasnije rješava probleme u ovim ustanovama.

Također, od predstavnika WHO-a je zatraženo da se ova organizacija uključi u izradu izmjena važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, koji je pokazao brojne manjkavosti u doba pandemije koronavirusa.

- Ova pandemija nam je 'otvorila oči', jer je važeći zakon u vrijeme kada je pravljen, sagledavao jednu drugu situaciju u kojoj zarazne bolesti nisu predstavljale ovakvu vrstu problema. Određeni nedostaci postoje i mi ćemo se kao Krizni štab Ministarstva zdravstva vrlo aktivno uključiti u pripremu izmjena ili donošenje novog zakona - rekao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici Senad Huseinagić.

Tim WHO-a je iskazao podršku našem pristupu u borbi protiv COVID-infekcije i nadamo se da će ono što smo danas prezentirali, ali i informacije koje su oni imali o našem radu, u znatnoj mjeri pomoći timu WHO da sačini kvalitetan izvještaj koji bi trebao omogućiti BiH da dalje unaprijedi sposobnost na odgovor na ovakve izazove - rekao je Huseinagić, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.
NA VRH

Komentari