SAOPĆENJE

Većina u Skupštini ZDK je dekapitirana

Postojeća većina (SDA, HDZ, ASDA) svjesno marginalizira ulogu Skupštine, svodeći je na izglasavanje marginalnih tačaka dnevnog reda

S posljednje sjednice Skupštine ZDK. D. Pašalić

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

7.6.2020

Povodom dešavanja na zadnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), održanoj 2. juna, oglasio se Savez za bolju budućnost BiH ZDK

Kako se navodi u saopćenju, već duži vremenski period Skupština ZDK, tačnije, većina u Skupštini ZDK je dekapitirana da donosi bitne i krucijalne odluke koje se tiču poboljšanja života građana ZDK, stvaranja uslova za poboljšanje privrede, te socijalnih pitanja što je nedopustivo u doba najveće krize koja je zahvatila čitav svijet, državu BiH, ZDK u modernoj istoriji.

- Postojeća većina (SDA, HDZ, ASDA) svjesno marginalizira ulogu Skupštine, svodeći je na izglasavanje marginalnih tačaka dnevnog reda, a sve u cilju prikrivanja činjenice da skupštinska većina ne postoji (obzirom na nedolazak određenih zastupnika) već duži vremenski period - navode iz SBB BiH ZDK.

Posebno naglašavaju da je SBB BiH ZDK, kao odgovoran politički subject, u više navrata djelovao konstruktivno glasajući za bitne tačke dnevnog reda kao što su izglasavanje budžeta, rebalans budžeta, a koji ne bi mogli biti izglasani bez glasova SBB BiH ZDK.

- Neprofesionalni odnos skupštine kao i skupštinske većine je kulminirao na zadnjoj sjednici na kojoj je predsjedavajući poštivajući procedure na zahtjev klubova više stranaka proglašavao pause od pola sata sa ciljem da skupi postojeću večinu što nije bilo moguće. Pravo na pauzu klubova SBB BiH i DF-a nije usvajano u istom trajanju kao i drugih stranaka iz razloga poznatih samo predsjedavajućem skupštine iz reda SDA - saopćili su.


Skupština ZDK. Avaz

Smatraju da je bilo očigledno kako većina ne postoji, a poslije neizglasavanja izvještaja o izvršenju budžeta, predsjedavajući je proglasio pauzu i prekinuo sjednicu sa obrazloženjem nepostojanja kvoruma.

- Interensantno je da je u tom trenutku veća grupa zastupnika većine bila u holu ispred skupštinske sale sa očiglednom namjerom da skupštini ne prisustvuje. Sve ovo nabrojano je prvenstveno neodgovorno, neprofesionalno i neetično. Apelujemo na vladajuću većinu i rukovodstvo skupštine da se pođu ponašati onako kako dolikujeradu najvećeg zakonodavnog odgana u ZDK. Podsjećamo ih da su zato odgovorni građanima ZDK koji su ih birali i koji od njih očekuju odluke koje će doprinijeti poboljšavanju života navode iz SBB BiH ZDK.

Na kraju naglašavaju da bi bilo korektno da se obavijesti javnost da li parlamentarna većina u ovom trenutku postoji ili ne, te da se poduzmu mjere da se rad skupštine održava permanentno jer vremena za čekanje nema.

- Odluke se moraju donositi odmah a ne čekati da se većina skupi narednih mjeseci i godina - zaključili su iz SBB BiH ZDK.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.