ZENICA

Stigla saglasnost za upis 1.265 brucoša i 452 studenta na drugom ciklusu

Senat će na svojoj sjednici u četvrtak, 11. juna, donijeti odluku o raspisivanju konkursa za upis

Univerzitet u Zenici. Fena

Avaz.ba

8.6.2020

Univerzitet u Zenici (UNZE) dobio je saglasnost na plan upisa na prvi i drugi ciklus studija za akademsku 2020./2021. godinu, dok će za treći cikus doktorski studij plan upisa biti naknadno utvrđen - potvrdio je Feni prorektor za nastavu UNZE-a Enes Hašić.

Polaznici doktorskih studija na UNZE-u bit će upisivani u septembru ove godine. Na prvom ciklusu studija studenti će, na osam fakulteta, moći upisivati iste odsjeke kao i prošle godine, s tim što je upisna kvota, sa nešto više od 1.400, ove godine smanjena na 1.265 mjesta.


U septembru predviđena dva ispitna roka. Avaz

Za studente koji upisuju drugi ciklus studija (magistarski), UNZE je obezbijedio 452 mjesta, od čega 134 za redovan studij o trošku osnivača, zatim 208 redovnih-samofinansirajućih te 110 mjesta za vanredne studente.

- Očekujemo da ćemo ove godine upisati 715 studenata na redovnom studiju koji finansira osnivač (Vlada ZDK), zatim 400 studenata na redovnom-samofinansirajućem i 150 vanrednih studenata na prvom ciklusu studija- ističe Hašić.



Konkus za upis

Napominje da bi, s obzirom na sve tendencije u društvu, bili zadovoljni ostvarenim upisom na prošlogodišnjem nivou, kada su upisali na prvi ciklus nešto više od 900 studenata. Senat će na svojoj sjednici u četvrtak, 11. juna, donijeti odluku o raspisivanju konkursa za upis.

- Mi smo već predvidjeli mogućnost da se studenti prijavljuju on-line, da bismo olakšali prijavu studenata u ovo vrijeme koronovirusa. Zbog koronavirusa ove godine nismo imali mogućnost da idemo direktno među učenike srednjih škola, ali smo koristili informatičke tehnologije da fakulteti predstave mogućnost studiranja na našem univerzitetu - kaže Hašić.

Nastava je zvanično okončana u petak, 5. juna, ali su u toku nadoknade praktične nastave na fakultetima, dok će dva ispitna roka biti realizirana u periodu od 15. juna do 15. jula. Planirano je da se ispiti održavaju u zgradama fakulteta, ali uz primjenu svih mjera zaštite, kao što će biti održani i prijemni ispiti na fakultetima na kojima je predviđen prijemni ispit.


Dva roka

U septembru su, također, predviđena dva ispitna roka te dva dodatna termina u oktobru mjesecu.

- Jedan oktobarski ispitni rok je za sve predmete i na svim fakultetima te na svim ispitima, a jedan je za studente kojima, eventualno, nedostaje jedan ispit za upis naredne godine. Odlukom Senata, studenti su dobili još dvije mogućnosti da polože ispite - ističe Hašić.

Napominje da je UNZE jedan od rijetkih univerziteta koji toleriše studentima koji su polagali u januarsko-februarskim rokovima te nisu položili, da mogu polagati već u junu i julu, odnosno da ne moraju čekati septembar za ponovni izlazak na ispite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.