SAZNAJEMO

Zaraženi Zeničanin doputovao iz Švedske u autobusu s putnicima

Došao je iz Švedske i najprije se testirao u jednoj privatnoj ustanovi, a potom u HES-u, kaže Jupić

Izolatorij u Zenici. Arhiv

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

9.6.2020

Zeničanin koji je pozitivan na infekciju koronavirusa prije desetak dana stigao je autobusom jedne zeničke turističke agencije, saznaje “Avaz”.  Naime, on se najprije javio jednoj privatnoj ustanovi u Zenici, gdje je uradio test na koronavirus. Nakon što se ispostavilo da je test pozitivan, upućen je u Službu za higijenu i epidemiologiju (HES) Doma zdravlja Zenica, gdje mu je ponovo uzet bris. Jutros je stigla potvrda kako je nalaz pozitivan.  


Ne zna se broj putnika

Zabrinjava činjenica da se zaraženi Zeničanin vraćao sa autobusom na sprat čiji je kapacitet oko 80 mjesta, a nije poznato koliko je tačno putnika bilo zajedno sa njim u autobusu.

Tragom ove informacije kontaktirali smo dr. Ednana Drljevića, načelnika Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

- Zaista ne znam. To morate pitati Službu za higijenu i epidemiologiju Doma zdravlja Zenica. Mi upravo očekujemo hospitalizaciju tog pacijenta. To je sve što mogu kazati - izjavio nam je Drljević.

Međutim, saznanja “Avaza” potvrdio je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

- Tačna je informacija. Došao je iz Švedske i najprije se testirao u jednoj privatnoj ustanovi, a potom u HES-u. Međutim, nije imao kontakata s porodicom jer sam živi. Epidemiolozi nisu zabrinuti. Smješten je u izolatorij. Epidemiološki nije interesantan. Nema razloga za zabrinutost, epidemiološki je vrlo bitno da je živio sam i da nije imao obimnijih kontakata u porodici niti na poslu - kaže Jupić.

Ističe da se ne smatra prijetnjom ni činjenica što je bio sa putnicima zajedno u autobusu, ukoliko su ispoštovane sve mjere.

- Ne shvata se prijetnjom ni to što je bio s putnicima, a i statistika je pokazala da nije uobičajen način da se virus tako lako širi. Moraju biti dugotrajni kontakti, apsolutno bliski. Ako su u autobusu bile ispoštovane sve mjere i preporuke nadležnih, onda nema razloga za zabrinutost. Baš zato su sve one mjere i predviđene u autobusu, upravo da se takve stvari ne bi dešavale - zaključio je Jupić u izjavi za “Avaz”.


--


Retestiranje bratića

Saznajemo i to da je inficirani Zeničanin jedini kontakt s porodicom ostvario s bratićem, a čiji je prvi nalaz pokazao da je negativan na Covid-19, međutim, on će biti retestiran. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.