MAGLAJ

Stara čaršija opet oživljava na crtežima

Možda će nove generacije nešto promijeniti, ali moja čaršija je ona iz moga djetinjstva

Čičkušić: Svi su spremni kritizirati, a sami ništa ne rade. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

12.6.2020

„Stara čaršija moja je vječna inspiracija. Čaršije kakvu ja pamtim više nema, ali ja je oživljavam na svojim crtežima“, riječi su Fuada Čičkušića, akademskog slikara. Kao i drugi, proteklih nekoliko mjeseci najviše je bio među svoja četiri zida. Dosadno mu nije bilo i uvijek je imao šta da radi.

- Neprilika mi je dala priliku da radim ono što najviše volim, da crtam staru čaršiju - rekao nam je Čičkušić.   


Oproštajna izložba

Sa sjetom se prisjeća stare škole koje više nema, kuće u kojoj je živio s porodicom, džamije Kuršumlije u kojoj je njegov otac, rahmetli Ferid efendija ugradio decenije imamskog staža, nekadašnje Hamdine, a kasnije Mujine pekare, gdje je često pomagao ispeći hljeb i lepine.


Ljubav prema čaršiji pokazuje na svoj način. Avaz

Čaršija kakvu on pamti živi samo na njegovim crtežima, a oni bi uskoro trebali činiti postavku u galeriji „AB“. Razočaran svakodnevicom, najavljuje da bi to mogla biti njegova oproštajna izložba.

- Ja volim ovu čaršiju i to pokazujem na svoj način. Svakog vikenda dolazim ovamo i skupljam inspiraciju za nove crteže. Možda će nove generacije nešto promijeniti, ali moja čaršija je ona iz moga djetinjstva. Takva čaršija se nikada više neće vratiti, ali ja ću je i dalje oživljavati na svojim crtežima - kazao je Čičkušić.

Naslovnica slikovnice. Avaz

Slikovnicom „Maglaj je moj grad“ zaokružuje trilogiju koju čine i „Pod našom tvrđavom“ i „Straža u magli“. „Maglaj je moj grad“ je razglednica ovoga grada, a, kako očekuje, promovirat će je u saradnji s Bibliotekom.

Previše negativnosti

- Čitav život želim da ostavim nešto iza sebe, da mi djeca budu lijepo odgojena, da ono što radim bude pozitivno jer previše je negativnosti među ljudima. Svi su spremni kritizirati, a sami ništa ne rade. Kritike nas razdvajaju, a mi samo trebamo da budemo bolji ljudi - smatra.

Praćeni i aforizmima. Avaz

Za svoju dušu osmislio je Viber stikere, cijele serije o maglajskoj maskoti Zmaju Žbahi, Rukometnom klubu „Maglaj“, festivalu „Studentsko ljeto“, aktuelnoj koroni i jednom medvjediću. Mnogi su praćeni i aforizmima.

- Bio je ovo jedan kreativni izlet za koji tek očekujem povratnu informaciju - kazao je Čičkušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.