NA LICU MJESTA

Zenica dobiva petlju vrijednu 2,6 miliona KM

Najfrekventniji put u Federaciji BiH - M-17 dobit će potpuno novi izgled

Radnici intenzivirano rade na sanaciji petlje. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

23.6.2020

U Zenici su počeli radovi na rekonstrukciji petlje u naselju Blatuša, a koji će trajati do januara 2021. godine, nakon čega će najfrekventniji put u Federaciji BiH - M-17 dobiti potpuno novi izgled, a grad čelika modernu petlju.

Sigurnost saobraćaja

Osim toga, okončanjem radova konačno će se doprinijeti sigurnosti odvijanja saobraćaja, budući da je ova dionica puta bila neosvijetljena. Projekt rekonstrukcije, čija je vrijednost 2.627.229 KM, sastoji se od tri faze, a za vrijeme trajanja radova saobraćaj na ovoj dionici regulira se pomoću improviziranih kružnih tokova. 


Grad čelika dobit će modernu petlju. D. Pašalić

Ekipa “Avaza” posjetila je jučer petlju u Blatuši, gdje smo zatekli radnike kako intenzivirano rade na njenoj sanaciji. Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ističe da će pomno pratiti tok radova.

- Drago mi je da ''Ceste FBiH'' nastavljaju investirati u Zenicu i stvaraju uvjete za bolji i sigurniji saobraćaj na ovom dijelu puta i ulaza u grad - kaže Isak.

Stravične nesreće

Ističe da nakon tri faze, za koje saglasnost daje resorno federalno ministarstvo, slijedi i četvrta, za koju će saglasnost dati kantonalno ministarstvo. 

Inače, upravo je na ovoj dionici, a zbog loše infrastrukture i osvijetljenosti i zapuštenosti, ranije dolazilo do stravičnih saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima, u kojima su nerijetko žrtve bili i pješaci, mještani Pehara, naselja koje se nalazi tik uz petlju.


Dvije priključne konstrukcije

U okviru projekta rekonstruirat će se glavna konstrukcija koja premošćuje rijeku Bosnu i dvije priključne konstrukcije koje se nalaze na krakovima petlje. Jedna konstrukcija je za izlaz iz Zenice prema Sarajevu, a druga za ulaz u Zenicu iz pravca Doboja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.