ODLUKA OPĆINSKOG VIJEĆA U MAGLAJU

Ove godine bez „Studentskog ljeta“

Planirani susreti s bivšim pobjednicima, članovima žirija

Prošlogodišnji najbolji učesnici u zabavnoj muzici. Arhiv

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

1.7.2020

Zbog pandemije, ove godine neće biti održane festivalske večeri „Studentskog ljeta“, kulturne manifestacije koja traje još od daleke 1964. godine. U proteklih nešto više od pet decenija rat i katastrofalne poplave 2014. godine također su spriječili mlade  pjevače da dođu u Maglaju i osvajaju nagrade na festivalskoj pozornici, baš kao i svojevremeno Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić, Đulijano, Asim Brkan, Omer Livnjak, Hasiba Agić, Šerif Konjević, Alma Čardžić, Dobrivoje Topalović, Daniel, Slađana Milošević i mnogi drugi.

O ovome se raspravljalo i na jednoj od posljednjih sjednica Općinskog vijeća. Prijedlog Mirsada Mahmutagića, načelnika općine, podržali su i vijećnici.

Mahmutagić: Veliki značaj. N. Bradarić

- Poštujući sve naredbe i preporuke koje su na snazi, internacionalni festival ove godine neće biti održan u dosadašnjem obliku. Cijeneći tradiciju, planiramo online susrete s bivšim pobjednicima, članovima žirija, kao i ljudima koji su bili u Organizacionom odboru i dali svoj doprinos za opstanak Festivala. Planiramo i izložbu koja će biti posvećena „Studentskom ljetu“ kako bismo i na taj način istakli značaj ove manifestacije za Maglaj - izjavio je Mahmutagić.

Prema riječima Svjetlane Zamboni, predsjedavajuće OV, s obzirom na finansijsku situaciju i rebalans budžeta, bilo je potrebno odrediti prioritete kada je finansiranje u pitanju.

- Već se kasnilo s početkom priprema, koje počnu već u martu, a teško je predvidjeti i kakva će situacija biti u vrijeme održavanja festivala. Naime, ovo je međunarodni festival na koji dolaze učesnici iz nekoliko zemalja, a u svakoj su na snazi različite mjere - rekla je Zamboni.

Situacija će se pratiti i postoji mogućnost da budu održani „Malo ljeto“ i maskenbal, kojem se najviše raduju mališani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.