U Rudniku mrkog uglja Zenica

Rudari sinoć napustili jame

U pogonima „Stara jama“ i „Raspotočje“ i dalje se ne odvija proizvodnja

Fena

U jamama samo radnici koji su neophodni za održavanje

Foto: Arhiv


Rudari druge smjene ZD Rudnika mrkog uglja Zenica sinoć su oko 23 sata ipak napustili jamska okna, ali se zbog blokade računa preduzeća i nedostatka jamskih radnika i dalje ne odvija proizvodnja u pogonima "Stara jama“ i "Raspotočje“,  potvrdio je predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

To su dva preostala proizvodna pogona u zeničkom rudniku u kojem, kako je jučer izjavio Vardo, zbog isteka ugovora o radu za 73 jamska radnika te blokade računa zbog duga za PDV u iznosu od oko 906.000 KM, nemaju više "ni s kim, a ni s čim raditi“.

  • Vardo: Riješiti pitanje blokade računa

    Vardo: Riješiti pitanje blokade računa

    Foto: Avaz


- Sinoć smo nekako ljude ubijedili da izađu iz jame, gdje su im se namjeravali priključiti i rudari treće smjene, ali i po zakonu nismo smjeli pustiti još jednu brigadu u jamu. Međutim, kazali su da će još danas sačekati da se riješi situacija, a onda će se, nakon prozivke, rudari druge brigade zatvoriti u jamu i više neće slušati nikoga niti će izlaziti iz jame - upozorio je Vardo.

On ističe da su trenutno u jamama samo radnici koji su neophodni za održavanje. Pitanje radnika kojima su istekli ugovori o radu, kaže Vardo, za Sindikat je u ovom trenutku puno važnije pitanje.

-Neka Uprava i JP Elektroprivreda BiH rješavaju pitanje blokade računa, ali nama je najvažnije da se zadrže radnici koji su u neposrednoj proizvodnji. Nemoguće je organizirati proizvodnju bez toliko ljudi. Nadamo se da će se tokom dana iznaći rješenje ili će se druga brigada, kako su najavili, zatvoriti u jamu i neće je napuštati - kaže Vardo.

Više o temi Zenica

POKRENUTA VELIKA POTRAGA
Nestao mladić iz Zenice: Jeste li ga vidjeli
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na