MAGLAJ

Adel Husić njeguje tradiciju: Berbernica odolijeva vremenu

Za radnju kakvu je želio uzor mu je bio Karlo Zagorac i „The Barbers“

N. Bradarić / Avaz.ba

Husić u svojoj berbernici

Foto: N. Bradarić


Zbog pandemije, mnogo toga nije kao prije i radi se u novim okolnostima. Sada se u maglajsku berbernicu „Head Line“ dolazi tačno na termin. Prije nije bilo tako, jer je vlasnik Adel Husić (35) njegovao tradiciju starih berbernica. U njegovoj radnji nije bilo zakazivanja termina, jer ovdje se dolazilo i čekalo, družilo, pričalo i slušala dobra muzika.

Muški prostor

Husić je nakon završene frizerske škole jedno vrijeme radio u lokalnim medijima, a onda se vratio zanatu. U Sarajevu je završio frizersku akademiju i radio četiri godine. Kada je zasnovao porodicu, odlučio se vratiti u Maglaj i otvoriti muško-ženski salon. Ali u jednom trenutku se odlučio biti samo berberin. Za radnju kakvu je želio uzor mu je bio Karlo Zagorac i „The Barbers“, što je vidio na seminaru u Novom Sadu.

  • Svoje znanje prenosi drugima

    Svoje znanje prenosi drugima

    Foto: N. Bradarić


- Ovo je muški prostor i drago nam je kada očevi dovode svoje sinove na šišanje. Družimo se, pričamo samo o muškim temama. Nekada je u ovom salonu znalo biti i po 15 mušterija. Igrali smo stoni fudbal, naravno, i šišali, bilo je vrlo zabavno i nisam imao vremena da osjetim umor i da sam na poslu. Vratili smo se stotinjak godina unazad kada su ljudi išli berberima da se ispričaju. Ali COVID-19 je sve promijenio i nedostaje mi način rada koji smo njegovali godinama - kazao je Husić.

Učio od najboljih

Redovan je na edukacijama koje se organiziraju u BiH i inozemstvu. Ponosan je da je učio od najboljih, a njegovi uzori su Safet Osmanovski i Karlo Zagorac. Sretan je da sada svoje znanje prenosi drugima, za sada u BiH i Crnoj Gori, a vode se pregovori i za Hrvatsku.

- U ovom poslu egu nema mjesta i ovo je zanat koji se uči cijeli život. Nema stajanja i nema rečenice „Ja to znam“ - naglasio je naš sagovornik.

  • Neobična „djela“ na zidu

    Neobična „djela“ na zidu

    Foto: Avaz


Husić je učestvovao na nekoliko takmičenja i postizao zapažene rezultate. Kruna njegove karijere trebalo bi biti učešće na Svjetskom prvenstvu frizera, koje bi trebalo biti održano u septembru u Parizu.

Kako je najavljeno iz Saveza frizera BiH, Husić je član bh. reprezentacije koja ukupno ima 20-ak takmičara, a petorica su u muškoj barber kategoriji.         

- Hoće li prvenstvo biti održano u Parizu, krajnje je neizvjesno, a organizatori najavljuju i mogućnost online takmičenja. Bilo bi to veliko priznanje za mene, naći se u svjetskoj metropoli mode gdje bi se moglo takmičiti i hiljadu frizera - naglašava Husić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na