UZGAJA TROPSKO VOĆE

Banane rodile u Maglaju, uskoro će ih brati i Zagrepčani

Amel Bradarić zbog boljeg posla život nastavio u Hrvatskoj, gdje podiže novi vrt

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

17.7.2020

Amel s majkom Šemsom: Ovog ljeta treća berba. Avaz

Tropski vrt Amela Bradarića u Liješnici kod Maglaja posjetili smo prije dvije godine, a razlog je bio prvi rod banane sorte musa basjo, koju je uzgojio iz sjemena. Ali otad se puno toga promijenilo u njegovom životu.

Palma iz Kine

U Liješnici i dalje uspijeva desetak vrsta banana, od kojih su neke visoke i sedam metara, ali i palme, na desetine vrsta katusa, juke, sibirski limun i ostali citrusi, bambus, dvadesetak vrsta agava, ukrasno grmlje, pa čak i kafa, kao i palma iz Kine. Sjemena nabavlja iz cijelog svijeta.

Pažnju plijene rascvjetali ljiljani i pavitine različitih boja, a, kako nam kaže, ovog proljeća i magnolije su lijepo cvale. Prije nepune dvije godine život je nastavio u Hrvatskoj, u Zagrebu, gdje je pronašao posao. Otad brigu o vrtu vode njegovi roditelji Šemsa i Fuad.

Drvored stabala banana. Avaz

- Nisam očekivao da će banane ovoliko porasti i da će uopće opstati zbog hladnih zima. Ove godine rodilo je pet stabala. Prezadovoljan sam - ističe Bradarić.

Kako nam je rekla njegova majka, posla ima, ali kada se nešto voli, nije teško. I sama uživa u vrtu jer to joj je najbolji odmor.

- Amel nas iz Hrvatske Viberom savjetuje šta treba posaditi, šta zaliti ili premjestiti na drugo mjesto. Kada je uzgojio banane, niko nije vjerovao da će ovoliko narasti, a ovog ljeta bit će treća berba. Probali smo ih, banana k'o banana - ističe majka Šemsa.

Posjetio Tajland

U dijelu Zagreba gdje živi, na jednoj zelenoj površini počeo je podizati novi tropski vrt, na opće zadovoljstvo svih stanara.

- Komšije su oduševljene, a malo promjene svima dobro dođe. Svi vole zelenilo, a posebno mi je drago što paze na moj vrt - rekao nam je Amel, dodajući da je za njega uzgoj tropskih biljaka velika ljubav, ali i strast.

S posjete Tajlandu. Facebook

Prošle godine ostvarila mu se velika želja, posjetio je Tajland, za njega raj na zemlji.

- Bio sam šokiran kada sam vidio banane, kokos i palme u prirodnom ambijentu, njihovu ljepotu i veličinu. Treba to doživjeti. Kao suvenir donio sam nova sjemena palmi - otkrio nam je Amel.

U Zagrebu često posjećuje Botanički vrt i namjera mu je pokloniti palme i kaktuse koje je sam uzgojio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.